Bijna twee jaar geleden besloot Romelu Lukaku de Premier League en Manchester United te verlaten om naar Italië te gaan. Richting zijn Serie A met Inter. Een keuze die de best mogelijke bleek te zijn.
Toen Romelu Lukaku zijn toekomst aan Inter verbond, trokken velen de keuze in twijfel. Inter was niet langer een reus van Europa, jaagde al jaren op de titel en viel meer op door wat zich achter de schermen afspeelde.
 
Met de komst van Antonio Conte zijn de ambities van de club echter nieuw leven ingeblazen, en dit weekend wonnen ze de 19de Scudetto in de geschiedenis van Inter. Een van de belangrijkste architecten van de Italiaanse titel was Romelu Lukaku, de topscorer (21) en de beste passer (10) van het team. Het was zijn tweede nationale trofee in 11 jaar. Voor hem was naar Italië komen de beste keuze van zijn carrière.
 
Contes vertrouwen
 
Toen hij Manchester United de rug toekeerde, werd Romelu Lukaku door Ole Gunar Solskjaer niet langer beschouwd als een potentiële starter. Het vertrouwen van de Noor in de Rode Duivel is afgenomen, en terecht. Met 12 doelpunten (waarvan drie tweemaal) in 32 competitiewedstrijden voldoet het record van Big Rom niet aan de verwachtingen.
 
Zijn keuze voor Inter Milaan werd mede ingegeven door de aanwezigheid van Antonio Conte, de coach die hem destijds naar Chelsea had gelokt. Er is een groot vertrouwen tussen de twee, zoals Lukaku verklaarde aan Gazzetto Dello Sports: "Voor mij is hij een mentor, een vader, iemand die me begrijpt. Voor hem spelen is een droom die werkelijkheid wordt. Je leert veel door naar zijn teams te kijken. Dat is waarom hij de juiste coach voor ons is."
 
Enorme vooruitgang
 
De Belg, die in Engeland al groot was, heeft in Italië grote stappen gezet, niet alleen fysiek, maar ook tactisch en technisch. Hoewel hij in zijn beginperiode werd bekritiseerd om zijn controle over de bal en zijn spel met zijn rug naar het doel, heeft Lukaku dat nu omgezet in ongelooflijke kwaliteit. Hij is van onschatbare waarde, en dat weet hij.
 
"Tactisch, wat mijn positionering en beweging betreft, kan ik niet fout gaan. Ik mag geen fouten maken. Elke keer als we aanvallen, weet elke Interspeler bijna exact wat hij moet doen. Dus als je iets mist in termen van timing of techniek, breng je het hele spelplan in gevaar. Als ik een inworp mis en ik moet vertrouwen op een van onze middenvelders, ligt het veld open voor de tegenpartij en is het over. Elke bal telt en ik denk na over hoe ik ze pijn ga doen", vertelde hij eind 2020 aan France Football.
 
Romelu Lukaku is verbeterd als nooit tevoren bij Inter. En Inter is verbeterd als nooit tevoren met Romelu Lukaku. Nu is het enkel nog ongeduldig wachten op het EK 2021.

Volg de Serie A het hele seizoen op de kanalen van Eleven Sports, beschikbaar in het Proximus Pickx All Sports-pakket.