Terwijl Remco Evenepoel zich klaarstoomt om te schitteren in de eerste grote ronde uit zijn nog prille carrière, toonde de jonge Ilan Van Wilder (20 jaar) deze week in de Ronde van Romandië dat ook hem een mooie toekomst te wachten staat.
Nadat hij zich dit seizoen onderscheiden had in de Internationale Wielerweek (tiende) en de Ronde van het Baskenland (29e), heeft Ilan Van Wilder in Romandië zijn status van grote Belgische wielerbelofte bevestigd. Twaalfde in de proloog, zevende in de twee hobbelige etappes en 24ste in de koninginnenrit zaterdag, die zich afspeelde in zeer moeilijke omstandigheden: de Belg heeft zich meer dan uit de slag getrokken in Zwitserland. Met de finale tijdrit in het verschiet staat hij op de zeventiende plaats in het algemeen klassement.
 
In de voetsporen van Evenepoel
 
Als generatiegenoot van Evenepoel treedt de coureur van Team DSM in de voetstappen van de laatste winnaar van de Clásica San Sebastián. De twee jonge Brabanders hebben trouwens samen gefietst: zo eindigden ze beiden op het podium van het EK tijdrijden voor junioren in 2018.
 
In 2019 wordt Van Wilder derde in de Ronde van de Toekomst, hetgeen altijd een veelbelovend teken is. Na een passage bij de beloften van Lotto doorloopt hij zijn eerste jaar als prof bij Team DSM (het vroegere Sunweb). Bij dit team, dat vooral op jongeren mikt, kan de jongeling zijn streng trekken tijdens sommige rittenkoersen. Hij eindigt op een bemoedigende 17de plaats in de Ronde van de Algarve en kaapt de bronzen medaille weg op het EK tijdrijden bij de beloften. Hij rijdt met de Vuelta zijn eerste grote ronde, maar die is van korte duur: in de openingsrit moet hij al de handdoek in de ring gooien door een knieblessure.
 
Ambitieus en nuchter
 
De klimgeit van DSM heeft een gelijkaardig profiel aan dat van Evenepoel, maar hij verwerpt de vergelijking met de diamant van Schepdael, alsook die met andere jonge coureurs die tegenwoordig het mooie weer maken. Hij is nuchter. “Ik wil me niet spiegelen aan hen, zelfs niet aan Mauri Vansevenant. Ik probeer niet om iemand anders te zijn, maar wil op mijn eigen tempo groeien. Ik ben slechts twintig jaar oud; dat moeten de mensen niet vergeten”, zo verklaarde hij onlangs in de pers.
 
Niettegenstaande hij op zijn eigen tempo wil groeien, toont Van Wilder zich zeer ambitieus. “Ik reken op een evolutie volgend jaar, en zelfs het jaar erna. Over enkele jaren word ik 25, dan wil ik met de besten kunnen meerijden. Nadien wil ik tot de wielertop behoren.”