Hendrik Willemyns wil Arsenal redden in nieuwe docureeks

Wat is muziek? Het lijkt een nogal ruime vraag, maar Hendrik Willemyns van Arsenal probeert er met de driedelige docureeks ‘Arsenal – The Rhythm of the Band’ op Canvas toch een poëtisch antwoord op te bieden. En het antwoord op die vraag kan wel eens bepalend zijn voor de toekomst van de groep.

John Roan en Hendrik Willemyns zijn al meer dan twintig jaar lang de bezielers van Arsenal. Maar na al die tijd en een lange lijst successen zijn ze op een tweesprong beland. Volgens Willemyns is het einde van de muziekwereld zoals we die kennen nabij en dus moet er dringend iets veranderen. Roan droomt er dan weer van om een blackmetalplaat te maken. Willemyns spreekt met experten over de hele wereld om tegelijk een antwoord te vinden op zijn vragen en om de relatie met zijn compagnon weer te herstellen.
 
In januari 2020 reisden de twee muzikanten/producers naar Chongqing in China om te praten over de toekomst van Arsenal en hun samenwerking. We krijgen meer dan ooit inzicht in de ziel van een band en hun tweesprong vertakt zich steeds meer in verschillende richtingen. En wat Hendrik en John diep verzonken in hun existentiële discussies niet konden vermoeden, is dat slechts enkele kilometers van hun Chinese verblijfplaats de eerste kiem ontstaat van een virus dat razendsnel de hele wereld in de ban zal houden. Geraken ze nog wel thuis? En in welke toestand?
 
Willemyns zoekt antwoorden op zijn vragen bij wetenschappers en junkies in Warschau, bij antropologen en muzikanten in Nigeria en een astrofysicus/filosoof. Intussen probeert hij Roan te helpen en te begrijpen terwijl die zijn blackmetalalbum maakt. En in China kruipen ze samen in bad.


Ervaring achter de camera

Willemyns is vooral bekend geworden als lid van Arsenal, maar hij heeft ook al een pak ervaring met een camera. Hij studeerde Beeld, Geluid en Montage aan het RITCS en ging na zijn studies aan de slag bij Woestijnvis, waar hij onder andere meewerkte aan ‘Man bijt Hond’. Bij het album ‘Outsides’ maakte hij drie korte documentaires over de gastzangers en bij het album ‘Lotuk’ maakte hij een opnieuw een documentaire. In 2010 maakte hij ook het programma ‘Paper Trails’ voor Canvas.

In 2014 schreef en produceerde hij de concertfilm ‘Dance! Dance! Dance!’ samen met de Japanse regisseur Ken Ochia. In 2019 regisseerde hij de muzikale film ‘Birdsong’, die in 2021 bekroond werd met de juryprijs van Cinéfest Ibiza. Geen verrassing dus dat hij nu zijn band uiteen dreigt te scheuren opnieuw naar de camera grijpt.

Bekijk ‘Arsenal - The Rhythm of the Band’ vanaf zondag 2 mei om 22u45 op Canvas of waar je ook bent via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Via TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later en via de site of de app tot 7 dagen later wanneer jij wil!

Muziek

Bekijk alles
Top