Zij gingen deze maand van ons heen

Films | In de maand april moesten we opnieuw afscheid nemen van enkele begenadigde beroemdheden. Van Britse royalty tot ‘Thuis’-royalty, deze bekende personen gingen van ons heen. Rust zacht.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Prins Philip

Hij was meer dan 70 jaar lang de onmisbare steun en toeverlaat voor koningin Elizabeth II van het Verenigd Koninkrijk. Philip Mountbatten, hertog van Edinburgh, is op 9 april in het kasteel van Windsor overleden. Hij werd geboren op het Griekse eiland Korfoe in 1921 en bepaalde na zijn huwelijk met de koningin mee de geschiedenis van het Verenigd Koninkrijk en de Commonwealth. Hij was een actief lid van de Royal Navy en stond erom bekend dat hij geen blad voor de mond nam, maar bleef toch altijd in de schaduw van zijn echtgenote, die hij zijn leven lang bleef steunen.
 
Zijn begrafenis, die om bekende redenen in besloten kring plaatsvond en uitgezonden werd op de televisie, hield een militaire parade in, een kerkelijke ceremonie en het voorlezen van teksten die hij zelf had voorbereid. Het ontroerende afscheid en eerbetoon werd bezegeld met het onvergetelijke beeld van de koningin die, afgezonderd in haar kapel, tot tranen bewogen was door het afscheid van haar levenspartner.

Tine Balder

Tine Balder, de artiestennaam van Clementine Cobbaut, had een lang en goedgevuld leven toen ze op 4 april op 97-jarige leeftijd overleed. Ze leerde haar echtgenoot Fred Engelen kennen bij het Jeugdtheater en in 1944 stapten ze in het huwelijksbootje. Ze was verbonden aan de Koninklijke Nederlandse Schouwburg, waarmee ze meermaals doorheen Belgisch-Kongo en Zuid-Afrika tourde. Samen met Engelen verhuisde ze naar Zuid-Afrika in 1961, maar zes jaar later werd ze al weduwe. Terug in België aangekomen begon ze op televisie te acteren in programma’s als ‘Alfa Papa Tando’, ‘Recht op Recht’ en ‘Flikken’. Op het grote scherm was ze onder andere te zien in ‘Brylcream Boulevard’ van Robbe De Hert.

Helen McCrory

Deze actrice schitterde als Narcissa Malfidus in de ‘Harry Potter’-saga en werd een van de heldinnen van de successerie ‘Peaky Blinders’. Helen McCrory liet het leven op 16 april in Londen, waar ze ook geboren werd, aan de gevolgen van kanker. Ze was amper 52 jaar oud. Zowel collega-acteurs die al hulde brachten aan haar, als haar vele fans bleven ontzet achter. Haar echtgenoot Damian Lewis schreef een pakkend afscheid. “Ik mis je nu al. In de laatste maanden van je leven heb je geprobeerd er zoveel mogelijk uit te halen. Je bent nu de grootste ster aan de hemel.”

Rik Andries

Rik Andries was van het eerste uur acteur bij de soapserie ‘Thuis’. Hij vertolkte er het personage Walter De Decker, maar verliet de serie al in 1997, toen zijn personage plots bezweek. Daarna was hij niet meer op het kleine scherm te zien. Voor hij in ‘Thuis’ vele harten stal, stond Adries al bekend als de Vlaamse Batman, de iconische held ‘De Kat’. Daarnaast maakte hij ook furore in ‘Keromar’, ‘Ramona’ en ‘Buiten De Zone’. Op 21 april overleed Rik Andries na een lang gevecht met een slepende ziekte. Hij werd 84 jaar.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top