Koningin Elisabethwedstrijd van start: de ouverture voor een maand virtuositeit

Komende maandag klinken de eerste noten op de Koningin Elisabethwedstrijd. Deze editie van 2021 staat in het teken van de piano. Van 3 tot 8 mei vormt Studio 4 van Flagey het strijdtoneel waar de 64 jonge talenten zich een eerste keer met elkaar meten. Met als inzet: de halve finales van deze prestigieuze muziekwedstrijd.

De Koningin Elisabethwedstrijd is terug na een afgelaste editie in het vermaledijde coronajaar 2020. Klaar om de rijke traditie in ere te herstellen. De muziekwedstrijd werd in 1937 gelanceerd door Hare Majesteit Koningin Elisabeth van België, met als doelstelling jonge (klassieke) muzikanten te helpen zich op de mondiale kaart te zetten.

Elk jaar wordt een thema gekozen, na het uitstel van vorig staat ook dit jaar de piano weer centraal: 64 pianisten jonger dan 30 jaar strijden om de hoogste eer. En het wordt de kandidaten nog lastiger gemaakt, want door de coronabeperkingen zullen er dit jaar maar 12 in plaats van 24 kandidaten weerhouden worden voor de halve finales.

De eerste ronde wordt afgewerkt in de week van 3 tot 8 mei, waarbij de pianisten een fragment dienen te brengen van een werk gekozen door de jury en een openingsact uit een klassieke sonate van Beethoven, Haydn of Mozart. Dan volgen nog vier bewerkingen: eentje van Chopin, eentje van Liszt, eentje uit het lijstje Bartók, Debussy, Prokofiev, Rachmaninov, Skryabin of Stravinsky, en afsluiten met een interpretatie van het lijstje Abrahamsen, Dusapin, Ligeti, Mantovani, Messiaen, Ohana of Rautavaara (allemaal hedendaagse componisten).

Uiteraard zal de wedstrijd nog zonder publiek plaatsvinden, en volgens een strikt medisch protocol.Geen Belgen, wel 19 andere landen vertegenwoordigd

In het deelnemersveld van dit jaar hoef je niet te speuren naar Belgen: die zijn er namelijk niet. Wel van de partij: 15 Koreanen, 11 Russen en 8 Japanners. Die landen zijn het meest vertegenwoordigd in deze piano-editie.
De jonge pianisten moeten een jury onder leiding van Gilles Ledure proberen te imponeren. Ledure is al sinds 2011 algemeen en artistiek directeur van Flagey. Hij stond ook aan het hoofd van het Filharmonisch Orkest van Luxemburg en was artistiek directeur van het Nationaal Orkest van Lille en van het Lille Piano Festival (tot 2011). In 2019 volgde hij Arie Van Lysebeth op als juryvoorzitter voor de instrumentale sessies van de Koningin Elisabethwedstrijd: viool in 2019, piano dit jaar en cello in 2022. Gilles Ledure zelf, brengt als juryvoorzitter geen stem uit.

De verschillende sessies van de eerste ronde zullen deze week van maandag tot donderdag plaatsvinden, telkens om 12u, 16u en 20u. Vrijdag en zaterdag dan om 16u en 20u. Ze zijn te volgen via een live stream op de website van de Koningin Elisabethwedstrijd of via Radio Klara. De halve finales en de finale zullen ook op televisie (Canvas, La Trois) te bekijken zijn.

Bekijk de eerste rondes van de ‘Koningin Elisabethwedstrijd’ vanaf 3 mei tot en met 8 mei op de site van The Queen Elisabeth CompetitionDe halve finales (van 10 tot en met 15 mei) en de finales (van 24 tot en met 29 mei) zullen worden uitgezonden op Pickx.be. Ook het 'Closing Concert' op 9 juni zal je op Pickx kunnen volgen.

Muziek

Bekijk alles
Top