Het hobbelige parcours van regisseur M. Night Shyamalan

Vanavond kan je op VTM4 kijken naar ‘The Happening’, een Amerikaans-Indische dramathriller van M. Night Shyamalan. De regisseur heeft enkele topfilms op zijn naam staan, maar sloeg de bal ook al een paar keer flink mis. Op dit moment werkt hij aan twee nieuwe releases, maar wat weten we daar al over?

De meningen over M. Night Shyamalan zijn verdeeld. Als we Rotten Tomatoes mogen geloven, doet de regisseur niet aan middelmatig. Zijn films zijn of uitstekend, of ondermaats. Hij mocht dan ook al meerdere keren een Golden Raspberry Award in ontvangst nemen, het tegenovergestelde van een Oscar. In 2006 ging hij al lopen met de Razzie voor slechtste film met ‘Lady in the Water’.
 
‘The Happening’ uit 2008 deed het ook niet geweldig bij de recensenten, maar bleef buiten schot van de gênante awards. De film gaat over een apocalyptische dreiging die een golf van gewelddadige, onverklaarbare stergevallen over het land verspreidt. De oorzaak van het angstaanjagende fenomeen blijft onbekend, waardoor wetenschapsleraar Elliot Moore, zijn vrouw Alma en zijn collega Julian in het boerenland van Pennsylvania wanhopig de onzichtbare moordenaar proberen te ontlopen. Al snel wordt duidelijk dat niemand veilig is.

 
Het duurde nadien nog even, maar in 2016 keerde het tij voor M. Night. Toen werd hij genomineerd voor de Razzie Redeemer Award, die Razziewinaars krijgen wanneer ze plots weer ‘goede’ films gaan maken en zich ontdoen van hun bedenkelijke imago. Het was horrorfilm ‘The Visit’ die hem terug naar de bovenste plank van de filmindustrie bracht. Ook zijn volgende film ‘Split’, met Anya Taylor-Joy in de hoofdrol, kon op lovende kritieken rekenen. Het is dus uitkijken naar nieuw materiaal.

‘Old’

Op dit moment is er weet van twee nieuwe projecten van de regisseur. Een daarvan ziet dit jaar nog het levenslicht en het andere is weggelegd voor 2023. Beide films zijn thrillers in samenwerking met Universal Pictures.
 
De film voor 2023 is nog een mysterie, maar over de eerstvolgende is wel al wat geweten. ‘Old’ zal uitkomen op 23 juli 2021 en is een bovennatuurlijke psychologische horrorfilm. Het verhaal is gebaseerd op de roman ‘Sandcastle’ van Pierre Oscar Levy en Frederik Peeters en neemt je mee naar de schijnbaar perfecte zomerdag aan het strand. Althans dat denken de mensen die zich op de idyllische baai begeven. Al snel komen ze te weten dat het strand waarop ze liggen de tijd sneller doet gaan. Hoe lang kunnen ze nog verderleven nu er geen weg meer uit de baai is?
 
Bekijk ‘The Happening’ op 29 april om 20u40 op VTM4 of waar je ook bent via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Via TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later en via de site of de app tot 7 dagen later wanneer jij wil!

Films

Bekijk alles
Top