'I, Robot' op VTM2: vijf sciencefictionfilms gebaseerd op de hersenspinsels van auteur Isaac Asimov

Films |
Vanavond zendt VTM2 om 22u50 de dystopische sciencefictionfilm 'I, Robot' uit, met Will Smith in een glansrol. Het scenario is ontsproten aan de pennenvruchten van auteur Isaac Asimov, een Amerikaan met Russische roots die in 1992 overleed. Van zijn nalatenschap kunnen we tot op de dag van vandaag nog genieten op het grote en/of kleine scherm. Een bloemlezing.

Door Pickx

Deel dit nieuws

The End of Eternity (1987)

Deze Russische sciencefictionfilm uit het Sovjettijdperk is gebaseerd op het gelijknamige verhaal van Asimov uit 1955. De plot focust op de activiteiten van een geheime vennootschap, genaamd Eternity, die niet beperkt wordt door de wetten van tijd en de touwtjes in handen heeft op aarde. Vertegenwoordigers van Eternity kunnen tijdreizen naar eender welke eeuw in de aardse geschiedenis, te beginnen bij de 27ste eeuw. Zij observeren en creëren veranderingen in de werkelijkheid, die gunstig zijn voor het gros van de mensen die de aarde door de eeuwen heen bevolkten. Slechts twee perioden worden er niet door beïnvloed: de 'prehistorie', voordat tijdreizen werd uitgevonden, en de verre toekomst.

Wanneer een jonge student de geschiedenis van de prehistorie wil ontdekken, leert een technicus, Andrew Harlan, hem de teletijdsmachine kennen. Op een opdracht terug naar de 48e eeuw ontmoet Andrew de mooie, niet-eeuwige Noys Lambent, die zijn leven verandert. Hij overtreedt talloze wetten om haar te redden van de voorgestelde verandering in haar tijd en maakt plannen zodat ze bij elkaar kunnen blijven. Maar dat gaat natuurlijk niet zo vlot als verhoopt...
 

Nightfall (1988 en 2000)

Dit kortverhaal van Asimov uit 1941 werd twee keer verfilmd, in 1988 en 2000. Beide films waren kleine producties die onder de radar bleven. 

De plot: op een planeet die dankzij zijn zes zonnen in constant daglicht gehuld is, dreigt voor het eerst in mensenheugenis de nacht te vallen. Aton, de heerser van een nederzetting op de planeet en een astronoom, gelooft aanvankelijk niet dat de duisternis zal komen, maar wanneer hij met de waarheid wordt geconfronteerd, gaat hij op zoek naar manieren om zijn volk te beschermen, terwijl de zonnen allemaal verdwijnen aan de horizon.
 
Hoewel het originele kortverhaal werd geprezen als een van de beste sciencefictionwerken ooit, werd de verfilming uit 1988 uitgeroepen tot één van de slechtste films ooit gemaakt. De tv-film uit 2000, onder regie van Gwyneth Gibby, deed niet veel beter. David Carradine ('Kill Bill: Volume 1', 'Kill Bill: Volume 2') was toen de bekendste naam in de cast.
 

Bicentennial Man (1999)

De sciencefictionfilm van Chris Columbus ('Home Alone') werd gepromoot als een kinderkomedie, maar is in wezen niet speciaal op kinderen afgestemd. Het verhaal, gebaseerd op de proza van Asimov, zit eerder in de hoek van 'A.I.' (2001). Robin Williams speelt de huishoudrobot Andrew, die onverwacht menselijke trekken vertoont zoals creativiteit en nieuwsgierigheid. Hij werd door een familie in huis gehaald om hen bij kleine en grote huishoudelijke taken te helpen. 

De film draait rond Andrews epische zoektocht, over meerdere menselijke generaties, naar ontplooiing en liefde. De film werd genomineerd voor een Oscar voor het uitmuntende schminkwerk, maar moest het afleggen tegen de Britse kostuummusical 'Topsy-Turvy'. Ondanks de Oscarnominatie kon 'Bicentennial Man' geen potten breken aan de filmkassa's.

I, Robot (2004)

In het Chicago van 2035 behoren robots tot het alledaagse leven. Ze staan ten dienste van de mensen en worden door hen blindelings vertrouwd, omdat ze geprogrammeerd zijn volgens de drie wetten van de robotica. Deze bepalen dat de technologische hoogstandjes de mensen geen kwaad kunnen doen.

Rechercheur Del Spooner (Will Smith) vertrouwt de robots echter niet door een tragisch voorval uit zijn verleden. Hij moet de moord op de briljante wetenschapper Alfred Lanning ophelderen en hij vermoedt dat de dader een robot is. Naarmate het onderzoek van Spooner vordert, groeit bij hem het besef dat de hele mensheid in gevaar is...

Formula of Death (2012)

Deze Iraanse film, gebaseerd op het gelijknamige boek van Asimov, vertelt het verhaal van een depressieve universiteitsprofessor die het levenloze lichaam van een student aantreft in een lab. De televisiefilm, met originele titel 'Formul-e Marg', werd grotendeels opgenomen in de Iraanse hoofdstad Teheran.

Bekijk 'I, Robot' vanavond om 22u50 op VTM2 of waar je ook bent via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Niet gezien? Geen zorgen, met TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later en via de site of de app tot 7 dagen later wanneer jij wil!

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top