Als vierde in het reguliere seizoen was Racing Genk het tweede team dat zich kwalificeerde voor de Champions play-off, achter het onaantastbare Club Brugge. Om nu te klimmen in het klassement zullen de Limburgers echter moeten leren winnen – dit keer niet tegen de kleintjes, maar uitsluitend tegen de toppers uit de vaderlandse competitie.
Met een povere balans van 3 op 18 tegen Club Brugge, Anderlecht en Antwerp – de enige tegenstander die in het zand beet in de Luminus Arena – heeft Racing Genk het slechtste rapport uit de huidige top vier wat onderlinge confrontaties betreft. Het omgekeerde is waar bij Anderlecht, waar de paars-witte jeugd zich ontpopte tot reuzendoder met een uitstekende 15 op 18. Blauw-zwart hangt in het midden met 12 op 18, en Antwerp presteerde zwak met 6 op 18. De Limburgers en Antwerpenaren krijgen de kans om dat rapport op te smukken op de eerste speeldag van de Champions play-off, wanneer ze op de Bosuil een nu al cruciale match om de tweede plaats uitvechten.
 
Neemt de beker de druk weg?
 
De plaats van vicekampioen, die recht geeft op een ticket voor de derde kwalificatieronde van de Champions League, zou de komende weken de enige doelstelling kunnen zijn van Racing Genk. Als finalisten in de beker van België beseffen de troepen van John van den Brom dat ze met een zege tegen Standard de poorten naar de Europa League openbeuken. Aan de derde en vierde plaats zijn tickets voor de voorrondes van de Conference League gekoppeld. De Limburgers zullen dus vooral op de tweede plaats mikken.
 
Een dergelijke doelstelling houdt risico’s in voor het goede verloop van het kampioenschap. Als Theo Bongonda en co dit weekend de eerste trofee van het seizoen in de lucht hijsen, zal dat de druk die op hun Champions play-off rust, verlichten. Maar evengoed kunnen ze de moed verliezen als ze naast de beker grijpen.
 
Een afscheid in stijl voor Onuachu
 
Twee jaar nadat ze in de Champions League aantreden onder Felice Mazzu, zal Genk zijn vel ongetwijfeld duur verkopen teneinde de meest prestigieuze der Europese competities te bereiken. De club beseft maar al te goed dat een eventuele kwalificatie een belangrijk argument kan zijn voor tal van sterkhouders om hun verblijf in Limburg met een jaartje te verlengen. Het zal moeilijk worden om bepaalde sleutelspelers in Genk te houden – zoals topschutter Paul Onuachu, die wellicht druk gesolliciteerd zal worden tijdens de komende zomermercato. Maar de vetpot die de Champions League is kan een massale exodus misschien verhinderen.
 
Met tien punten achterstand op Club Brugge weet Racing Genk dat de titel vervlogen is. In het geval van een zege tegen Antwerp (+2) en een nederlaag van Anderlecht in Jan Breydel nemen de Limburgers al op de openingsspeeldag van de Champions play-off beslag op de tweede plaats. Zoals ze al etaleerden in de halve finale van de beker op Anderlecht kunnen de troepen van John van den Brom zich cynisch en solidair achterin tonen wanneer het moet. Aan hen om binnen afzienbare tijd te bewijzen dat ze dat ook kunnen tegen de tenoren uit het kampioenschap.
 
Volg de Jupiler Pro League het hele seizoen lang op de kanalen van Eleven Pro League, beschikbaar via de tv-optie All Sports van Proximus Pickx.
 
Proximus Pickx biedt een nieuwe ‘interactieve’ modus aan via zijn app (Android en iOS) en de website proximuspickx.be. Dankzij deze nieuwe functie kan je de ploegopstellingen ontdekken, wedstrijdstatistieken analyseren of zelfs de geschiedenis van de afgelopen wedstrijden vinden met slechts één klik. Maar bovenal stelt de interactieve videospeler je in staat om de beste acties van de wedstrijd onmiddellijk opnieuw te beleven door het digitale wiel aan de rechterkant van het scherm te gebruiken. Ervaar de prestaties van je favoriete team als nergens anders!