De geheimen van High Frame Rate

Films | ‘The Hobbit: An Unexpected Journey’ had meteen bakken success toen hij uitkwam in 2012. Maar niet alleen het verhaal werd geprezen, ook over de filmtechniek is heel wat te zeggen. Deze film was namelijk de eerste wijdverspreide film die met high frame rate werkte. Doet dat geen belletje rinkelen? Proximus Pickx legt het even voor je uit.

Door Pickx

Deel dit nieuws

High Frame Rate, of HFR, is een techniek in televisie en film die betrekking heeft op het aantal gebruikte beelden per seconde. Het is een goed gedocumenteerde praktijk, maar regisseurs gaan zelden verder dan de standaard 24 beelden per seconde voor hun films. Waarom 24? Dat nummer werd gekozen omdat het de minimale beeldsnelheid is die een behoorlijke geluidskwaliteit kan produceren. Het werd ook gekozen omdat het niet te veel film verbruikt, zodat de kosten laag konden worden gehouden.
 
Het heeft een tijd geduurd tot filmmakers het aandurfden om naar een hoger aantal beelden per seconde te gaan. De allereerste film die 48 beelden per seconde uitzond en genoot van een wereldwijde release, was ‘The Hobbit: An Unexpected Journey’ in 2012. Ook de twee ‘Hobbit’-films die volgden, eveneens geregisseerd door Peter Jackson, werden op dezelfde beeldsnelheid gedraaid.
 
Voordelen en nadelen
 
Natuurlijk zijn er aan de techniek voor- en nadelen verbonden. Eerst en vooral vereisen HFR-films specifieke apparatuur om ze te kunnen afspelen. Niet veel bioscopen beschikken over deze technologie, maar ze worden langzaam aangepast naarmate de technologie populairder wordt. De reden waarom je ‘The Hobbit’ toch overal kon bekijken, was dat Peter Jackson zijn films ook in 24 beelden per seconde gemaakt had.
 
Wat de techniek dan wel aantrekkelijk maakt? Inhoud met een hogere beeldsnelheid geeft een veel vloeiender beeld in vergelijking met inhoud met 24 beelden per seconde. Het is in staat om meer details in scènes te laten zien.

Nog meer HFR

Eerder vernoemde voorbeelden waren 48 beelden per seconde, maar daar beperkt HFR zich niet toe. Sinds de release van de ‘Hobbit’-trilogie kwamen namelijk een paar films uit die het met nog meer beelden deden. ‘Billy Lynn's Long Halftime Walk’ bijvoorbeeld, werd gemaakt met maar liefst 120 beelden per seconde. Dit oorlogsdrama uit 2016 werd geregisseerd door Ang Lee en vertelde het verhaal van de negentienjarige soldaat Billy Lynn die een held wordt na een schrijnende strijd in Irak en tijdelijk naar huis gehaald wordt voor een zegetocht.
 
Een ander voorbeeld dat ook met 120 beelden per minuut gemaakt werd, is ‘Gemini Man’ uit 2019. De film neemt je mee in het verhaal van Henry Brogan: een 51-jarige huurmoordenaar die er na zijn 72e klus mee wil stoppen. Zijn plannen worden echter overhoop gehaald wanneer hij het doelwit wordt van een mysterieuze huurmoordenaar die schijnbaar al zijn bewegingen kan voorspellen. Ook deze film werd geregisseerd door Ang Lee. Niet veel makers durven zich dus al aan HFR te wagen.

Bekijk ‘The Hobbit: An Unexpected Journey’ op vrijdag 23 april om 20u35 op Play4 of waar je ook bent via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Via TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later en via de site of de app tot 7 dagen later wanneer jij wil!

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top