KRC Genk en Standard dé bekerploegen bij uitstek

Sport | Standard en KRC Genk spelen zondag de finale van de Croky Cup. Beide ploegen kenden een wisselvallig seizoen, maar kunnen hun seizoen al laten slagen door een prijs te winnen. Beiden zijn al jaren de beste bekerploegen in het land. Proximus Pickx blikt vooruit naar de topwedstrijd.

De twee ploegen kenden een goed parcours in de Croky Cup. Standard wist op weg naar de finale Seraing United, KV Kortrijk, Club Brugge en KAS Eupen uit te schakelen. KRC Genk wist op zijn beurt af te rekenen met Thes Sport (forfait), STVV, KV Mechelen en Anderlecht. Voor beiden is het een nieuwe kans op bekersucces.

Straffe bekerploegen

Standard wist de Beker van België al acht keer te winnen en Genk tikt voorlopig af op vier overwinningen. In 2018 troffen de twee elkaar ook in de finale. Toen waren de Rouches de sterkste, want ze wisten met 1-0 te winnen. Renaud Emond was de matchwinnaar in de verlengingen. In 2000 was Genk de winnaar. Het won toen met 4-1 en Frédéric Pierre, Zoran Ban, Thordur Gudjohnssen (twee goals) en Besnik Hasi waren toen de schutters van dienst. In de competitie eindigden de wedstrijden in Luik (0-0) en in Genk (2-2) telkens op een gelijkspel. Beiden houden elkaar dus zeer goed in evenwicht.

Standard en Genk zijn echte bekerploegen. Voor Genk is het de derde bekerfinale in de afgelopen tien jaar, voor Standard de vierde. In België is Club Brugge de recordhouder met 11 bekerzeges, Anderlecht is tweede met 9. Standard met 8 en Genk met 4 sluiten de top vier af. Standard staat voor zijn achttiende bekerfinale en nadert daarmee op Club Brugge, dat er negentien speelde.

Seizoen kleur geven

Voor de twee is het een uitgelezen kans om het seizoen kleur te geven. Beiden kenden immers een woelig seizoen met heel wat trainerswissels. De Rouches ontsloegen Philippe Montanier en Mbaye Leye nam over, maar hij wist de club niet naar Play-Off I te loodsen. Voor Standard is het winnen van de beker een absolute must.

Genk heeft met Play-Off I nog een vangnet. Toch was het ook daar bij momenten zeer onrustig. Hannes Wolf werd vroegtijdig ontslagen en opvolger Jess Thorup trok al snel naar FC Kopenhagen. John van den Brom nam over en na een goede start kende Genk een zware dip, waardoor zijn job ook even op het spel stond. De Nederlander kan bij Genk in de voetsporen treden van zijn Nederlandse voorgangers Sef Vergoossen (titel) en Mario Been (beker), die als Nederlandse trainers ook prijzen pakten met Genk.

Je kan de partij zondag 25 april vanaf 20u10 live volgen op VTM 2.