Buiten de Italiaanse landsgrenzen wekt de naam ‘Sassuolo’ niet veel animo op. Nochtans blijft deze kleine club seizoen na seizoen groeien, en de jongste tijd hebben ze dat te danken aan één man: Roberto De Zerbi. De coach gaf een nieuwe identiteit aan de club uit Emilia-Romagna.
De midweekmatch tussen het AC Milan van Alexis Saelemaekers en Zlatan Ibrahimovic en Sassuolo lijkt vanuit ons standpunt niets meer dan een formaliteit voor de Milanezen, omdat wij niet bekend zijn met Sassuolo. Nochtans staan de groen-zwarten mooi in de linkerkolom van het klassement.
 
De fraaie prestaties van de ploeg, die dus niet moet vrezen voor degradatie, zijn het gevolg van een spelsysteem dat ontwikkeld is door coach Roberto De Zerbi. De man zou één van de revelaties kunnen worden in het Europese voetbal van de komende jaren. Zijn filosofie? Het oog wil ook wel wat.
 
Resultaten ondergeschikt aan schoonheid
 
De 41-jarige De Zerbi kwam in de zomer van 2018 aan het hoofd te staan van Sassuolo, en liet er geen gras over groeien: hij wou aantrekkelijk spel op de mat brengen, zelfs met dit bescheiden elftal. In amper enkele maanden tijd had hij Sassuolo omgetoverd tot één van de aantrekkelijkste ploegen in de Serie A. En dat aantrekkelijk voetbal loonde eveneens, want dat seizoen klampten zijn troepen een hele poos aan bij de top van het klassement.
 
De Zerbi verkondigt het aan iedereen die het horen wil: de manier waarop is het belangrijkste. De resultaten zijn ondergeschikt. Hij geeft voorrang aan esthetiek en is ervan overtuigd dat de resultaten zullen voortspruiten uit schoonheid, en niet omgekeerd. Het beste bewijs dat zijn formule aanslaat: De Zerbi is bezig aan zijn derde seizoen als hoofdtrainer van Sassuolo, in een competitie waarin clubs even snel van trainer wisselen als van onderbroek.
 
Balbezit, beweging en grondspel
 
De basispijlers van Roberto De Zerbi zijn nochtans eenvoudig en verraden geen mysterieuze tactische hocus pocus. De Italiaan heeft begrepen dat het voetbal aantrekkelijk kan zijn in al zijn eenvoud. Zijn wonderformule? Balbezit, een snelle handelingssnelheid aan de bal en laag spel, met veel driehoekjes. Voeg daar een grote dosis spelplezier bij, en dan weet je waarom Sassuolo zoveel spelijver aan de dag legt.
 
Uiteraard beschikt Sassuolo niet over het beste elftal van de wereld en neemt het team veel risico, hetgeen inherent is aan dit aanvallend spelsysteem. Dit seizoen liegen de cijfers er niet om: 49 gemaakte doelpunten en 48 tegendoelpunten in 30 speeldagen. Sassuolo staat garant voor doelpunten, zowel voor als tegen.
 
Volg de Serie A het hele seizoen lang op de kanalen van Eleven Sports, beschikbaar in de tv-optie All Sports van Proximus Pickx.