De verborgen waarheid achter 'The Powerpuff Girls': van aangebrande mopjes tot Satan

'The Powerpuff Girls' was één van onze favoriete kindershows, maar wat blijkt? Er ging veel meer verborgen achter de monsterhit van Cartoon Network. Zaken die we als kind niet opmerkten, of elementen die slinkse makers subtiel in de reeks smokkelden – omdat ze nogal gewaagd waren. Proximus Pickx lijst de vier opvallendste zaken op die indertijd aan jouw kinderlijke aandacht ontsnapt zijn.

1. 'Hem' was eigenlijk de duivel

Het personage 'Hem', een bizar booswicht, is één van de opmerkelijkste schurken in de reeks. 'Hem' heeft de klauwen van een kreeft, de hoeven van een geit en netkousen over zijn twee dikke, vrouwelijke benen. Hij heeft tevens een kenmerkend, duivels sikje. Door zijn opvallend uiterlijk stak hij af tegen de andere slechteriken in de reeks, zoals Mojo Jojo, De Amoebe Boys en Fuzzy Lumpkins.
 
Het was aanvankelijk de bedoeling dat 'Hem' de duivel moest voorstellen, maar dat werd als ongepast beschouwd voor kinderen. En dus werd een compromis uitgedacht: de makers mochten hun personage behouden, maar ze moesten hem een andere naam geven. Ze besloten om hem 'Hem' te dopen: een suggestief drieletterwoord dat nog steeds hintte naar een duivels wezen, wiens naam best niet uitgesproken werd.

2. Een aflevering werd aanvankelijk gebannen

Raar maar waar: ook een schattige serie als 'The Powerpuff Girls' wekte enige controverse op. In die mate zelfs dat de aflevering 'See Me, Feel Me, Gnomey' aanvankelijk van het scherm gebannen werd. In de episode worden de meisjes afgeranseld door één van hun grootste vijanden, waarna ze een deal sluiten met een kabouter met magische krachten. Deze kabouter kon alle criminaliteit in de stad Townsville doen verdwijnen in ruil voor de volledige controle over de – nu machteloze – meisjes.

De plot werd beschouwd als een verhulde satirische allegorie over het communisme. Er kwam bovendien een hippie in voor die op Jezus leek, metalen balken in verwoeste gebouwen die op kruisbeelden leken en een bepaalde scène die gevaarlijk was voor epilepsiepatiënten. Die opeenstapeling zorgde ervoor dat de aflevering gebannen werd van de Amerikaanse schermen.

Vijf jaar later verscheen de omstreden episode dan toch op de markt in de VS, op een compilatie-DVD. Sindsdien dook de aflevering ook op op Netflix, Hulu, Amazon Prime, iTunes en andere platformen. Toch blijven sommige zenders voorzichtig en verbranden ze hun vingers liever niet aan de episode: toen HBO onlangs een online videotheek lanceerde, met onder anderen 'The Powerpuff Girls', stond 'Gnomey' niet in de lijst van beschikbare afleveringen.

3. Tonnen aangebrande mopjes

Heel wat aangebrande referenties in 'The Powerpuff Girls' hebben op één of andere manier de censuurcommissie overleefd en zijn in de finale afleveringen beland. Het gros van die 'mopjes voor volwassenen' en seksuele innuendo's bleven onopgemerkt bij de jonge kijkers. Bijvoorbeeld: in 'Something's a Ms.' (seizoen 2, aflevering 13) helpt Ms. Sarah Bellum de burgemeester een potloop slijpen op een wel heel... suggestieve manier.

In een andere aflevering introduceren de meisjes een eenmalig personage genaamd Robin bij de Professor. Ze stellen de Professor voor aan het meisje met de boodschap dat hij ze "per ongeluk gemaakt heeft in zijn lab", waarna Robin zich laat ontvallen dat zij "eveneens een ongelukje is". De gezichtsuitdrukking van de Professor spreekt boekdelen...

4. De wulpse Ms. Bellum was een probleem voor de reboot

De reboot van 'Powerpuff Girls' in 2016 werd lauwtjes onthaald, en da's nog een understatement. De comeback van de Cartoon Network-klassieker kon niet rekenen op hetzelfde enthousiasme als de originele show. Volgens velen lag de oorzaak bij het weglaten van enkele elementen die het origineel zo succesvol maakten.

Zo werd de rol van de welgevormde Ms. Bellum geschrapt. Volgens de producer van de reboot droeg Ms. Bellum niet het soort boodschap uit waar de makers achter stonden, en dus moest ze verdwijnen. De fans dachten er anders over. Zij zien Ms. Bellum als een gevoelig, intelligent personage dat als een positief vrouwelijk rolmodel diende voor de Powerpuff Girls.
 

Series

Bekijk alles
Top