'Charlatan', een ultiem portret over Arno Hintjens

Dinsdag brengt Canvas de eerste aflevering van 'Charlatan', een driedelige documentaire over Arno. De Oostends-Brusselse zanger gaat al ruim een halve eeuw mee en het is dan ook niet verwonderlijk dat deze documentaire een intiem portret is geworden.

Buurman, wat doet u nu?

Voor de regie van deze documentaire tekent niemand minder dan 'Iedereen Beroemd'-regisseur Dominique Deruddere. Eerder maakte hij al een fel gesmaakt portret over Will Tura en nu richt hij zijn lens op Arno. De twee leerden elkaar kennen in de jaren 80 in het Brussels nachtleven en woonden een tijdlang naast elkaar.
 
De productie was niet evident, want Arno kampt sinds eind 2019 met pancreaskanker. "Ik heb het er soms moeilijk mee gehad, omdat het over een vriend gaat die ziek is", vertelt Deruddere in Het Nieuwsblad. Dat de zanger toch volop meewerkt aan de reeks, is omdat hij naar eigen zeggen de documentaire als zijn testament ziet.

Intiem portret

'Charlatan' begint in Oostende, waar de kleine Arnaud Hintjens opgroeit en dankzij de jonge leraar Hubert Decleer de smaak van de blues te pakken krijgt. Samen met Paul Decoutere zet hij Tjens Couter (een samentrekking van beide achternamen) op de sporen, de groep vervelde in 1979 tot TC Matic. 
 
Omdat een mens niet op een eiland leeft, maakt Deruddere ook in deze documentaire dankbaar gebruik van getuigenissen van onder meer muze Sonja Vanhee, broer Peter Hintjes maar ook Stef Kamil Carlens en zelfs Stromae om het leven van de legendarische zanger te schetsen.

Geen taboes

In de documentaire gaat Arno geen lastige onderwerpen uit de weg. In de laatste aflevering komt ook zijn grote gevecht met pancreaskanker aan bod. Elk jaar krijgen ongeveer 1.800 Belgen deze diagnose, vaak in een vergevorderd stadium omdat dit type moeilijker te detecteren is. Bij Arno lijkt de ziekte vroeg ontdekt, waarop zijn kansen op herstel groter zijn.
 
Dankzij manager Cyril Prieur, collega Stromae en levensgezellin Sophie Dewulf krijgen we een beter zicht op hoe de zanger omgaat met deze diagnose en meer verdieping in het leven zoekt.
 
Bekijk 'Charlatan' op dinsdag 20 april om 21.20 u. op Canvas en VRT NU of waar je ook bent via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Via TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later en via de site of de app tot 7 dagen later wanneer jij wil! 
 

Muziek

Bekijk alles
Top