'Downsizing' en andere rollen die Matthias Schoenaerts bijna speelde

Films | Het staat buiten kijf dat Matthias Schoenaerts op dit moment de grootste Belg in Hollywood is. Met films als ‘The Drop’, ‘Red Sparrow’ en ‘The Old Guard’ drukt hij steeds meer zijn stempel op Tinseltown, maar gaandeweg glipten ook rollen door zijn vingers die hem nog beroemder hadden kunnen maken. Naar aanleiding van de uitzending van ‘Downsizing’ op VTM 3 blikt Proximus Pickx terug op de rollen die onze landgenoot aan zich liet voorbijgaan of net niet kreeg.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Downsizing

Tot de cast van deze film behoren kleppers als Matt Damon, Kristen Wiig en Christoph Waltz, de Oostenrijkse acteur die vooral door zijn rollen in het oeuvre van Quentin Tarantino (Hans Landa in ‘Inglorious Basterds’ en ‘Django Unchained’) bekendheid verwierf. Die laatste speelt de rol van Dusan Mirkovic, een Servische partyboy die de buurman van Matt Damon wordt nadat die zichzelf liet verkleinen. Maar die rol werd eerste aangeboden aan onze landgenoot.
 
“Ze hadden mij de rol aangeboden die nu door Christoph Waltz gespeeld wordt, maar ik kon niet, omdat ik 'Le Fidèle' aan het draaien was”, vertelde Schoenaerts in een interview met De Standaard. “Heel jammer. Payne heeft al geweldige films gemaakt, en in dit personage – de Oost-Europese buurman van Matt Damon, steenrijk en lekker bizar – had ik wel zin.” ‘Le Fidèle’ haalde in 2018 6 Ensors binnen, waaronder eentje voor Schoenaerts’ hoofdrol. 'Downsizing' werd enkele keren genomineerd voor filmprijzen, maar kon geen grote awards in de wacht slepen. Het dilemma van de grote vis in de kleine vijver, zeg maar.

Bekijk ‘Downsizing’ op zaterdag 17 april om 20u25 op VTM 3 of waar je ook bent via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Via TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later en via de site of de app tot 7 dagen later wanneer jij wil!

RoboCop

In 2012 had Schoenaerts net enkele stappen richting Hollywood en wereldfaam gezet toen regisseur José Padilha hem contacteerde. Gary Oldman en Samuel L. Jackson hadden al toegestemd om in zijn remake van de sciencefictionklassieker ‘RoboCop’ te spelen en voor de hoofdrol had hij de acteur uit ‘Rundskop’ in gedachten. Met een budget van een slordige 150 miljoen moest de film een enorme blockbuster worden, maar Schoenaerts bedankte voor de rol.
 
De acteur uit Antwerpen vond dat de rol in de immense remake niet de juiste stap was voor zijn carrière. “Zoiets kan geweldig worden, maar ook gigantisch mis lopen”, liet hij optekenen. Acteur uit ‘The Killing’ Joel Kinnaman tekende uiteindelijk wel voor de rol. De film werd een financieel succes, maar de recensenten werden er niet warm van. Als we kijken naar de weinig artistieke carrière van Kinnaman na ‘RoboCop’ en die vergelijken met de recente successen van Schoenaerts, kunnen we begrijpen waarom onze landgenoot niet die richting uit wilde.

Batman v Superman: Dawn of Justice

Het is intussen geen geheim meer: Matthias Schoenaerts werd gevraagd om de rol van Batman te spelen door regisseur Zack Snyder, die uiteindelijk genoegen moest nemen met Ben Affleck. Schoenaerts praat eigenlijk niet zo graag over de rollen die hij afwijst, maar in het programma ’24 uur met’ op de Nederlandse VPRO beantwoordde hij toch een paar vragen van cabaretier Theo Maassen, die maar weinig begrip kon opbrengen voor de keuze.
 
“Ik vind het zonde om te praten over de dingen die je niet gedaan hebt, omdat dat ook afbreuk doet aan de mensen die het wel gedaan hebben”, zegt Schoenaerts. “Ik vond mezelf te jong voor die rol. Batman is eigenlijk al midden de 40 in die film. Je moet ook toegeven dat hij het minst interessante personage in die films. De antagonisten zijn veel interessanter.” Schoenaerts wees de rol af omdat het niet goed voelde. “Je moet doen wat goed voelt en als het niet goed voelt moet je het niet doen. Het maakt niet uit wat het is. Ik heb al meermaals ontdekt dat je intuïtie het enige is waar je naar moet luisteren.” We kunnen hem in elk geval geen ongelijk geven.

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top