Mathew Hayman wint Parijs-Roubaix en berooft Tom Boonen van een record

Sport |
Op 10 april 2016 kon Tom Boonen zijn vijfde kassei winnen. Na een razendspannende wedstrijd zat Boonen in de ideale positie om het record van kasseikoning Roger De Vlaeminck te evenaren. Maar niks is minder waar, want de Australiër Mathew Hayman boekte het grootste succes uit zijn carrière en klopte onze landgenoot in de sprint.
 

Door Pickx

Deel dit nieuws

Vijf jaar geleden was er van het coronavirus nog lang geen sprake. Op de stoffige wegen in het noorden van Frankrijk stond het publiek hier en daar rijen dik. De Hel van het Noorden is dan ook een wedstrijd waar menig wielerliefhebber naar uitkijkt. Kasseistukken zoals het bos van Wallers, Carrefour de l’Arbre en de aankomst op de wielerpiste in Roubaix zijn legendarisch en bekend over de hele wereld.
 
In die 114e editie van 2016 waren heel wat klinkende namen favoriet voor de eindwinst. Onder anderen Peter Sagan, Sep Vanmarcke, Tom Boonen en Fabian Cancellara maakten hun opwachting. Bij Cancellara was het bovendien ook zijn laatste deelname voor hij de fiets aan de haak hing. Uiteindelijk zal blijken dat één man alle favorieten het nakijken gaf: Mathew Hayman.

Geen geplande deelname

Hayman was nergens in de favorietenlijstjes terug te vinden, zelfs bij de underdogs was de Australiër nergens te bespeuren. Een paar weken voor de start van de kasseiklassieker viel Hayman in de Omloop Het Nieuwsblad. Hij brak er zijn hand, waardoor hij tot zes weken niet op de weg kon trainen. Uiteindelijk zou de renner van Orica-GreenEDGE dus niet mogen trainen tot aan de dag van Parijs-Roubaix. In normale omstandigheden kon hij dus nooit fit aan de start komen van zijn vijftiende Hel van het Noorden.
 
Maar Hayman bleef niet bij de pakken zitten en trainde zich te pletter op zijn rollen. Hij boekte veel vooruitgang en dankzij zijn trainingen op het virtuele platform Zwift kwam hij een week voor Parijs-Roubaix al fit aan de start van de GP Miguel Indurain. In totaal trainde hij nog eens 4u30 op de kasseien, waardoor hij fitter dan ooit startte in Compiègne.  
 

In de vlucht van de dag

Na een woelig begin van de wedstrijd slaagt Mathew Hayman er dan toch in om zich in de vlucht van de dag te nestelen, samen met renners als Magnus Cort Nielsen, Tim Declercq en Sylvain Chavanel. Op 115 kilometer van de finish zorgt een valpartij ervoor dat het achtervolgende peloton in stukken brak. Tom Boonen komt in een eerste groep te zitten, Cancellara en Sagan moeten achtervolgen. 
 
Boonen en zijn teamgenoten nemen het heft in eigen handen in het bos van Wallers en proberen zo de voorsprong op de achtervolgers te vergroten. Op zestig kilometer van de meet haalt de groep van Boonen de vlucht van de dag in, in totaal rijden dan een twintigtal renners aan de kop van de wedstrijd

Verrast op de wielerpiste

De zware omstandigheden en de vele kilometers dunde de kopgroep steeds meer uit. Met nog twintig kilometer te gaan, reden slechts vijf renners voorop: Edvald Boasson Hagen, Tom Boonen, Ian Stannard, Sep Vanmarcke en… Mathew Hayman. Elk van hen probeerde de anderen te verrassen met aanvalspogingen. Vooral Boonen waagde meermaals zijn kans, maar werd keer op keer gecounterd door Hayman. De twee kemphanen nemen de leiding op de wielerbaan in Roubaix, maar worden in de laatste ronde ingehaald door de andere drie renners uit de kopgroep. In totaal sprintten vijf renners voor de overwinning.
 
Hayman start de sprint en hoopt zo, in tegenstelling tot wat veel wielerlegendes zeggen over de kunst van het sprinten, niet meer bijgebeend te worden door de anderen. En of de Australiër daarin slaagt: de counter van Tom Boonen op Haymans aanval komt net te kort en de 38-jarige renner wint zijn eerste grote wedstrijd in zijn carrière. Bovendien weerhield Hayman Boonen van een vijfde kassei. Ian Stannard vervolledigde het podium. 
 
Andermaal… In sport is alles mogelijk!
 

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top