De 5 meest memorabele speeches van de Oscars

De Academy Awards huldigen al bijna een eeuw de grootste talenten van de cinema. Door de jaren heen zijn de aanvaardingstoespraken al even legendarisch geworden als de beeldjes. Sommigen gebruiken ze om de steun van hun geliefden en collega's te eren, om een welgeplaatste grap te maken of om een krachtige boodschap over te brengen. Proximus Pickx heeft 5 mooie momenten van de Oscars voor jou geselecteerd.

Halle Berry

In 2002 won Halle Berry de prijs voor beste actrice voor haar rol in 'Monster’s Ball' van Marc Forster. Ze schreef geschiedenis als de eerste zwarte vrouw die zo'n onderscheiding kreeg. Haar toespraak weerspiegelde dat symbolische moment en ze droeg hem dan ook onmiddellijk op aan alle andere zwarte vrouwen in de filmindustrie. "Deze Oscar is voor alle gekleurde vrouwen die nu een kans hebben om te slagen, omdat er vanavond een deur openging. Ik ben zo vereerd dat de Academy mij heeft uitgekozen om woordvoerder te zijn”, verklaarde ze, overmand door emotie. De awarduitreiking werd zwaar bekritiseerd voor een gebrek aan inclusie en diversiteit, dus deze Oscar markeerde een keerpunt in de geschiedenis.

Robin Williams

De carrière van Robin Williams verdient veel prijzen, maar gek genoeg heeft de acteur slechts één Oscar op zijn naam staan. Het was voor Beste Bijrol, die hij in 1998 won voor zijn optreden in de film 'Good Will Hunting'. "Dit is waarschijnlijk de eerste keer dat ik sprakeloos ben", zei de acteur. Hij was ontroerd, maar kon toch nog een grapje maken. Nadat hij het team van de film, zijn collega's en zijn familieleden had bedankt, sprak hij een speciaal woordje voor zijn vader, die overleden is. "Ik wil mijn vader daarboven bedanken, de man die, toen ik hem vertelde dat ik acteur wilde worden, zei: Geweldig! Leer gewoon een vak als plan B, zoals lassen, voor het geval dat." Goed advies, natuurlijk, maar gelukkig is hij toch gewoon voor acteren gegaan.

Joaquin Phoenix

De film 'Joker', die in 2019 uitkwam, was wereldwijd een enorm succes. Het is dan ook geen verrassing dat de vertolker van het hoofdpersonage de Oscar voor Beste Acteur won. Joaquin Phoenix gebruikte zijn toespraak om een geëngageerde boodschap over te brengen. Hij sprak over de convergentie van de strijd, waarbij vele doelen op één lijn worden gesteld, zoals de strijd voor gendergelijkheid, antiracisme, klimaatverandering of veganisme. De acteur herinnerde ons eraan dat wij allen betrokken en verbonden zijn, en dat wij, door ons door liefde te laten leiden, collectief betere beslissingen voor de mensheid kunnen nemen. Zijn toespraak maakte een onmiskenbare indruk buiten de kleine filmwereld, aangezien hij al snel de ronde deed op sociale media.

Marion Cotillard

Nog een groot moment voor de Oscars: Marion Cotillard werd de eerste Franse vrouw die het beeldje voor beste actrice won voor een film die in het Frans is opgenomen. Ze won de prijs in 2008 voor haar briljante vertolking van Édith Piaf in 'La Môme'. Deze film opende voor haar de deur naar Hollywood. Ze kreeg daarna iconische rollen als Mal in 'Inception' en Miranda in 'The Dark Knight Rises'. Toen ze naar het podium liep op de melodie van 'La vie en rose', was ze bijzonder emotioneel over deze internationale viering. Hoewel de actrice niet goed uit haar woorden kwam, sloot ze haar toespraak onder luid applaus van het publiek af met de woorden: “Dank u leven, dank u liefde, en het is waar dat er engelen in deze stad zijn.”

James Cameron

Ook aan de andere kant van de camera wordt met spanning uitgekeken naar de prijzen! Het heeft jaren geduurd voordat Leonardo DiCaprio eindelijk een Oscar won, maar de film ‘Titanic’, waaraan de acteur zijn eerste bekendheid te danken heeft, werd toch bekroond, met name met de prijs voor Beste Regisseur. James Cameron, die op het podium kwam om zijn kostbare beeldje in ontvangst te nemen, was erop gebrand om zijn cast te bedanken. Nadat hij zijn collega's en geliefden had opgesomd, besloot hij met deze mooie knipoog naar zijn kaskraker: "Er is geen andere manier om uit te drukken hoe ik me voel dan door te zeggen ... I’m the king of the world!" 
 
Mis de kans niet om onze selectie Oscarwinnende films rechtstreeks te ontdekken op de Proximus VOD-catalogus. Naar de Proximus VOD-catalogus? Druk op de ‘On Demand’- of ‘Shop’-knop van je afstandsbediening, of ga rechtstreeks naar de VOD-catalogus online!

Films

Bekijk alles
Top