'Romancing the Stone': van Indiana Jones-kloon tot cultfilm tot uitgedoofde franchise

Films | Wie zich even weer in de jaren 80 wil wanen, kan vanavond op VTM 4 kijken naar de avonturenfilm ‘The Jewel of the Nile’. Die sequel van een cultfilm was de laatste in een nochtans veelbelovende franchise die het label “Indiana Jones-kloon” oversteeg. Proximus Pickx blikt terug.

Door Pickx

Deel dit nieuws

‘The Jewel of the Nile’ uit 1985 is het vervolg op de culthit ‘Romancing the Stone’. In de regisseursstoel zat Robert Zemeckis die later met de ‘Back to the Future’-trilogie en ‘Who Framed Roger Rabbit’ een grote naam zou worden in Hollywood. In 1994 won hij de Oscar voor Beste Regisseur met ‘Forrest Gump’ en later regisseerde hij nog eens een uitstekende Tom Hanks in ‘Cast Away’, maar het begon allemaal met die komische avonturenfilm.
 
In ‘Romancing the Stone’ wordt de doodgewone Joan Wilder (Kathleen Turner) meegesleept in spannende perikelen in de jungle, bijgestaan door avonturier Jack Colton (Michael Douglas, die ook als producer optreedt). Ze moet haar zus zien te redden uit de handen van smokkelaar Ralph (Danny DeVito). Wat volgt is een doldwaze prent met allures van Indiana Jones.
 
Het origineel werd met laaiende kritieken ontvangen. Net als ‘Raiders of the Lost Ark’ drie jaar eerder, riep de film herinneringen op aan oude kitscherige avonturenseries en -films. Door enkele recencenten werd de film ook duchtig vergeleken met de film van Spielberg, want in die periode zorgde het succes van ‘Raiders’ voor een pak middelmatige klonen. De consensus was dat deze film die andere klonen oversteeg en zelfs kon wedijveren met het vervolg op ‘Raiders’: ‘Indiana Jones and the Temple of Doom’. De film streek twee Golden Globes op en volgens magazine Entertainment Weekly is ‘Romancing the Stone’ een van de films die van 1984 een van de beste jaren voor Hollywood ooit maakte.
 
‘Romancing the Stone’ werd ook op financieel vlak een hit in 1984, tegen de verwachtingen in. Toen de studiobonzen een eerste montage zagen van de film, waren ze er zozeer van overtuigd dat het een flop zou worden, dat Zemeckis prompt zijn ontslag kreeg voor de volgende film waar hij aan werkte. Maar omdat de film toch een pak geld in het laatje bracht, kreeg hij dan weer groen licht voor de film ‘Back to the Future’.

De sequel en de serie

En zoals we intussen al talloze keren mochten ervaren, betekent financieel succes in Hollywood dat er een vervolg aankomt. De obligatoire sequel kreeg de naam ‘The Jewel of the Nile’. Zemeckis werd vervangen door de relatief onbekende regisseur Lewis Teague, de drie hoofdrolspelers keerden wel terug. Achteraf bleek dat ze dat vooral uit contractuele verplichting deden. Toen Kathleen Turner het scenario zag, was ze naar verluidt zo teleurgesteld dat ze uit het project wilde stappen, maar acteur en producer Michael Douglas eiste samen met haar aanpassingen aan het script, en die kwamen er.
 
Maar dat bleek niet genoeg om de film te redden. Hoewel er nog altijd sprake was van een financiëel succes, werd de film door critici de grond in geboord. Een derde film was gepland voor de franchise, maar de matige ontvangst van de tweede zorgde ervoor dat die nooit verder kwam dan een ruwe verhaallijn. Douglas, Turner en DeVito deelden wel nog een keertje samen het scherm. Toen DeVito de film ‘The War of the Roses’ maakte in 1989, castte hij zichzelf en zijn twee compagnons in de hoofdrollen.
 
De franchise was dus zo goed als dood, maar in de jaren 2000 kwam er dan toch het nieuws dat Douglas aan een nieuwe film in de reeks werkte, misschien niet toevallig in dezelfde periode waarin Spielberg Indiana Jones nieuw leven inblies. Maar het kwam niet verder dan een idee. In 2011 liet NBC nog weten dat ze een remake in de vorm van een televisieserie zouden maken, maar sindsdien is daarover met geen woord meer gerept.

Bekijk ‘The Jewel of the Nile’ vanavond om 22u op VTM 4 of waar je ook bent via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Via TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later en via de site of de app tot 7 dagen later wanneer jij wil!

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top