'Shutter Island': Martin Scorseses meest ondergewaardeerde werk?

Films | Martin Scorsese heeft enkele van de beste films ooit op zijn naam staan, wat ervoor zorgt dat niet alles in zijn oeuvre dezelfde waardering krijgt. Vanavond kan je bij VTM terecht voor ‘Shutter Island’, ook een film van zijn hand en misschien wel de meest ondergewaardeerde. Proximus Pickx legt uit waarom dat onterecht is.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Martin Scorsese wordt beschouwd als een van de meest begaafde en invloedrijke filmmakers aller tijden. Al meer dan een halve eeuw heeft deze bejubelde regisseur zijn positie in de industrie verstevigd door per decennium minstens één cinematografisch meesterwerk af te leveren. Het is vrijwel onmogelijk om een gesprek over filmgeschiedenis te voeren zonder te refereren aan het oeuvre van de Oscarwinnende regisseur.
 
Toch lijkt het vaak alsof dezelfde handvol Scorsese-films de discussies domineren. Zwaargewichten zoals ‘Taxi Driver’, ‘Raging Bull’, ‘Goodfellas’ en ‘The Departed’, bijvoorbeeld. Nauurlijk zijn niet al zijn films pareltjes, maar een creatie die toch wat meer aandacht verdient, is ‘Shutter Island’. In meerdere rangschikkingen van Scorseses films komt deze er namelijk onterecht als de slechtste uit.

Voelbaar enthousiasme

‘Shutter Island’ is misschien wel Scorseses minst ambitieuze film, maar dat is geen reden om hem automatisch af te wijzen. Integendeel, deze bewerking van Dennis Lehanes roman uit 2003 is genrefilmmaken op zijn best. Scorsese heeft zelden zoveel plezier gehad in de regisseursstoel en dat enthousiasme is voelbaar. Ondanks het sombere, psychologische thrilleronderwerp, natuurlijk.
 
Het verhaal start met de onwaarschijnlijke ontsnapping van een briljante moordenares. Om de zaak te onderzoeken gaan U.S. Marshal Teddy Daniels (Leonardo DiCaprio) en zijn nieuwe partner (Mark Ruffalo) naar Ashecliffe Hospital, een psychiatrische instelling gelegen op een afgelegen, winderig eiland. De vrouw lijkt te zijn verdwenen uit een afgesloten kamer en er zijn aanwijzingen van verschrikkelijke daden die gepleegd zijn binnen de muren van het ziekenhuis. Terwijl het onderzoek zich verdiept, realiseert Teddy zich dat hij zijn eigen duistere angsten onder ogen moet zien als hij het eiland levend wil verlaten.
 
Leonardo DiCaprio vertolkt Teddy Daniels' geleidelijke mentale aftakeling met nauwgezette precisie, terwijl Michelle Williams op passende wijze beklijft als de geest van Daniels' vrouw. Voeg daar nog een twist in het verhaal en prachtige cinematografie aan toe - en niet te vergeten een doordringend, verstikkend gevoel van angst - en je hebt de perfecte mix van old school storytelling en moderne filmtechnieken. Zeker het kijken waard.
 
Bekijk ‘Shutter Island’ op zaterdag 10 april om 22u op VTM of waar je ook bent via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Via TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later en via de site of de app tot 7 dagen later wanneer jij wil!

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top