Formule E begint in Europa met twee Romeinse races

Sport |
Dit weekend zullen in de Eeuwige Stad de derde en vierde ronde van het Formule E-seizoen 2021 plaatsvinden. Als moderne, mobiele gladiatoren zullen 24 coureurs elkaar bekampen in de straten van de Italiaanse hoofdstad.

Waar de sterren heel gunstig staan voor de Formule 1, met een recordaantal van 23 geplande races, is de planning voor de Formule E een stuk minder zeker. Volgens de laatste persberichten eindigt het wedstrijdschema in juni in Chili na amper tien wedstrijden. Wellicht zullen de organisatoren liever de evolutie van de coronapandemie willen afwachten alvorens nieuwe data vrij te geven.

Eind februari hebben er al twee rondes plaatsgevonden in het Saoedische Diriyah, vlakbij hoofdstad Riyad. Deze wedstrijden werden 's nachts georganiseerd op een circuit dat wordt verlicht door de nieuwste ledtechnologie. De Nederlander Nyck de Vries, teamgenoot van Stoffel Vandoorne bij het Mercedes-Benz EQ Formule E Team, won de eerste ronde. De Britse Sam Bird won de volgende dag achter het stuur van zijn Jaguar.

Terug naar Rome!

Voor dit zevende seizoen van de Formule E heeft het Romeinse circuit enkele aanpassingen ondergaan. De 3,3 kilometer lange route biedt nog steeds de bekende uitdagingen met veel bochten, hoogteverschillen, een onregelmatig oppervlak en vooral een sprong. Maar voor dit seizoen biedt het circuit meer rechte stukken en dus meer inhaalmogelijkheden.

Het Romeinse circuit is een van de langste van het seizoen, je kunt er onder meer de Obelisk van Marconi en het Colosseo Quadrato zien. Vorig jaar konden de coureurs zich niet uitleven in de straten van Rome omdat de race werd afgeblazen vanwege de coronapandemie. In 2019 bekampten Mitch Evans en Andre Lotterer elkaar tot het einde en ging de overwinning naar Evans.

Inhaalsessie voor Vandoorne?

Het openingsweekend verliep niet zoals verwacht voor onze landgenoot Stoffel Vandoorne. In Saoedi-Arabië pakte de Belg de achtste plaats in de eerste ronde. Maar door een remprobleem in zijn bolide kon hij de kwalificatiesessie voor de tweede ronde niet halen. Hij pakte alsnog de 13e plaats met zijn Mercedes, maar kon niet meer aantreden in de tweede ronde.

Vandoorne zal niet ontbreken als hij zijn ambities om mee te doen aan de titelrace wil waarmaken. Onze landgenoot won vorig jaar een van de rondes in Berlijn. Hij wacht nu al 4 jaar op succes achter het stuur van een auto. Laten we voor hem hopen dat hij dit weekend een zege kan halen in de Italiaanse hoofdstad.

Je kan het Formule E ePrix  volgen op Eurosport 2 zaterdag 10 april met een vooruitblik van 8u30 tot 9u, de kwalificaties van 15u tot 15u30 en de ePrix vanaf 15u30-17u30.