Wist jij dit al over de Oscars?

Films |

Binnenkort is het weer zover. Dan worden de prestigieuze Academy Awards uitgereikt aan de beste regisseurs, acteurs, actrices,... van de wereld. Maar vooraleer we wegdromen bij het aanzien van al deze sterren, geeft Proximus Pickx jou nog enkele weetjes mee over de Oscars, de bekendste filmprijzen ter wereld.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Stille Oscars

Slechts twee stille films wonnen ooit een Oscar in de categorie voor Beste Film. Dat waren ‘The Artist’ uit 2011 en ‘Wings’ uit 1929. ‘The Artist’ werd in 2011 genomineerd in maar liefst tien categorieën en verzilverde vijf Oscars waaronder die van Beste Film, Beste Regisseur (Michel Hazanavicius) en Beste Acteur (Jean Dujardin).

 

Titanic grootste slokkop aller tijden

De film ‘Titanic’ van de Amerikaanse regisseur James Cameron werd in 1998 maar liefst veertien keer genomineerd voor een Oscar en evenaarde daarmee het record van de ‘All About Eve’ uit 1950. Uiteindelijk kaapte ‘Titanic’ elf beeldjes mee naar huis. Dat zijn er evenveel als die andere recordhouders ‘Ben-Hur’ (1959) en ‘The Lord of the Rings: The Return of the King’ (2003) die elk ook elf Oscars wonnen.

De prijs van een Oscar

De symbolische waarde van een Oscar is onbetaalbaar, maar toch heeft ook dit object een doodgewoon prijskaartje. Het vervaardigen van een Oscar-beeldje kost naar verluidt ongeveer 500 Amerikaanse dollar. Het beeldje wordt uit brons gemaakt door het bedrijf Polich Tallix Fine Art Foundry uit New York en krijgt haar gouden legering door Epner Technology uit Brooklyn om nadien in een kluis te belanden in Hollywood in afwachting van de uitreikingsceremonie. 

Weigering van een Oscar

Slechts drie personen hebben in de geschiedenis van de Oscars hun beeldje geweigerd. Dat waren scenarioschrijver Dudley Nichols in 1935, acteur George C. Scott in 1971 en acteur Marlon Brando in 1973. Brando had net een knalprestatie in de film ‘The Godfather’ (1973) geleverd maar was in die tijd ook begaan met het lot van talloze inheemse Amerikanen. Omdat er een maand voor de Oscar-uitreiking een conflict was ontstaan tussen inheemse Amerikanen en de overheid, vond Brando er niets beter op om zijn Oscar te weigeren en op die manier aandacht te vragen voor het lot van deze inheemse bevolkingsgroep.


Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top