'Teenage Mutant Ninja Turtles: Out of the Shadows' op VTM3: throwback naar kleurrijkere Turtle-tijden

Films | Vanavond zendt VTM3 'Teenage Mutant Ninja Turtles: Out of the Shadows' uit. In de superheldenfilm uit 2016 kregen de befaamde antropomorfe schildpadden Michelangelo, Leonardo, Donatello en Raphael een grauw, donker jasje. De cynische versie, met Michael Bay als producent en Megan Fox in de hoofdrol, is een ware stijlbreuk met de Teenage Mutant Ninja Turtles zoals we ze vroeger kenden uit de kindercartoons: kleurrijk, vrolijk, luchtig. Ook eerdere live action-filmversies, waarin acteurs zich in rubberen pakken moesten wurmen, staan in schril contrast met de gewichtigheid van 'Out of the Shadows'.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Iedereen kent uiteraard de tekenfilms met de schildpadden Leonardo, Donatello, Michelangelo en Raphael. Zij worden getraind door de rat Splinter en nemen het op tegen hun eeuwige vijand, de Shredder. In 2014 verscheen het eerste deel uit een nieuwe rebootserie van de franchise. Actrice Megan Fox speelde April O’Neil, die de schildpadden ontdekte als ‘burgerwacht’. De film kreeg wisselende commentaren, maar leverde wereldwijd wel bijna 500 miljoen dollar op. 
 
De sequel uit 2016, 'Out of the Shadows', was commercieel minder succesvol en leverde de helft op. Er komt binnenkort een derde film aan, met producenten Seth Rogen en Evan Goldberg. Regisseur wordt Jeff Rowe ('The Mitchells vs. the Machines').

Throwback naar de tijd waarin Leonardo, Donatello, Michelangelo en Raphael nog cartooneske en kleurrijke tekenfilmfiguren waren, die lang niet zo onschuldig zijn als ze ogen, want ze gaan de misdaad te lijf in New York City. In 2012 waren de ninjahelden, die in 1984 het levenslicht zagen tijdens een brainstorm, helemaal terug in tekenfilmvorm. Het was de derde tekenfilmserie sinds de geboorte van de Turtles. In de nieuwe seizoenen maakten ze kennis met hun versies uit de eighties.
 

Troeven

De vier menselijke schildpadden waren oorspronkelijk een parodie op de comics uit de jaren 80, waaronder Daredevil. De rat Splinter, de leider en mentor van de vier jonge ninjaschildpadden, is een persiflage op Stick, Daredevils mentor. Zelfs de naam Splinter is een knipoog naar Stick, wat stok betekent. Ook The Foot Clan, de grootste vijanden van de Turtles, zijn geparodieerd op The Hand, een groep ninjavijanden die Daredevil uit de weg moet ruimen.

Hoezeer je in een nostalgische bui ook hunkert naar guitige animatieversies van onze vier vrienden, toch heeft de Michael Bay-versie van de Ninja Turtles enkele troeven in handen. Naar goede Michael Bay-gewoonte zijn sommige actiescènes er zo over dat je ze toch weer indrukwekkend gaat vinden. Veel soortgelijke films willen tegenwoordig zo realistisch mogelijk uitpakken, maar daar heeft regisseur Dave Green lak aan. Het is bijvoorbeeld likkebaarden wanneer de Turtles in een vrachtvliegtuig vechten tegen een menselijke neushoorn in een tank. Bovendien gaat het al vanaf het begin behoorlijk hard en zakt het tempo nergens in.

Steve Jablonski tekende voor de muziek, iets wat hij eerder al deed voor de 'Transformers'-films. Aan het begin van de film laat hij een remix van het alombekende Teenage Mutant-themanummer op je los die bijzonder geslaagd mag genoemd worden.
 
Een hoogstaand cinematografisch werk kan je ‘Out of the Shadows’ niet noemen, maar dat neemt niet weg dat het entertainmentgehalte hoog genoeg ligt om je een leuke tijd voor het scherm te bezorgen.

Bekijk 'Teenage Mutant Ninja Turtles: Out of the Shadows' vanavond om 20u40 op VTM3 of waar je ook bent via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Via TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later en via de site of de app tot 7 dagen later wanneer jij wil!
 

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top