Wanneer artiesten in andere genres zich aan country wagen

De gevoelige levensverhalen over verloren liefdes of het leven tussen de paarden, begeleid door akoestische gitaren en andere Americana-instrumenten – countrymuziek is vooral gesteund op traditie en doorleefde teksten. Maar wanneer muzikanten uit andere genres hun liederen coveren, krijgen we al eens vuurwerk. Proximus Pickx selecteerde enkele markante voorbeelden.

Jolene

Wie denkt aan covers van countrynummers komt misschien wel automatisch uit bij ‘Jolene’ in de versie van The White Stripes. Het nummer werd in de jaren 70 geschreven en gezongen door Queen of Country Dolly Parton, geïnspireerd door een bankbediende die met haar man begon te flirten. In het nummer confronteert de zangeres haar liefdesrivale, van wie ze vermoedt dat ze haar man makkelijk zou kunnen afnemen, maar ze smeekt haar om dat niet te doen.
 
Jack White gooide in 2004 alles in de strijd om de hopeloze smeekbede van Dolly nog wanhopiger over te brengen. Met een luide gitaar en zijn karakteristieke huilerige stem vertaalde hij de tekst in een dijk van een performance. De lezers van het magazine Rolling Stone verkozen het nummer tot een van de beste live covers aller tijden.

Will the Circle Be Unbroken?

Deze traditional werd geschreven in 1907, maar is intussen in het publieke domein opgenomen en kan dus zonder rechten te betalen door iedereen gecoverd worden. De tekst over een persoon die overleden is en hoe de familie weer herenigd zal zijn in het hiernamaals leent zich uitstekend voor gevoelige countryversies. Denk maar aan de versie die opgenomen werd voor de film ‘The Broken Circle Breakdown’, de Americana-versie van Bob Dylan en The Band, of het nummer ‘Daddy Sang Bass’ van Johnny Cash, waarin het refrein van het traditionele lied verwerkt is. Het nummer wordt nog jaarlijks gezonden door de nieuw ingewijden in de Country Music Hall of Fame.
 
Maar zoals gezegd, het staat iedereen vrij om een eigen versie van het nummer op te voeren. Bluesgitarist John Lee Hooker, gospelzangers The Staple Singers, rockers The Doors en nog vele anderen uit verschillende muziekgenres zetten het nummer al naar hun hand.

Stand By Your Man

Een van de bekendste countrynummers ter wereld is ‘Stand By Your Man’ van zangeres Tammy Wynette. Het is een oproep aan vrouwen om mild te zijn voor de tekortkomingen van hun mannen, en dus ietwat een tegenspeler voor de feministische beweging in de jaren 60. Dik oké, vonden de meer traditionele en religieuze Amerikanen van die tijd, en het nummer werd een enorme hit.
 
In de jaren 90 waagde de altijd flamboyante Elton John zich dan weer aan een cover voor een tribuutalbum waar verschillende artiesten aan meewerkten. Cynische geesten zouden denken dat Elton John het nummer eerder ironisch zou coveren, aangezien hij niet bepaald een icoon is van alles dat traditioneel en religieus is, maar niets is minder waar. Elton heeft een enorm respect voor de zangeres en doet haar lied alle eer aan met een passievolle cover.

Take Me Home, Country Roads

Wanneer deze op een feestje gedraaid wordt, is het onvermijdelijk dat de hele zaal begint mee te brullen. Zelfs wie nog nooit een voet heeft gezet in West Virginia ziet zo de bergkammen, de bomen, de blauwe meren en de al even blauwe lucht voor zich. Een weetje: ook de schrijver van het nummer was nog nooit in West Virginia geweest toen hij de tekst neerpende. Hij wilde eigenlijk de staat Massachusets bezingen, maar dat bekte niet zo vlot.
 
Het nummer werd al snel een klassieker en er bestaan meerdere covers van, onder andere door Olivia Newton-John en Ray Charles. Maar misschien wel de meest opmerkelijke versie, is de Japanse vertaling die voor de animatiefilm ‘Whisper of the Heart’ werd ingezongen door Yoko Honna. Het nummer speelt een belangrijke rol in de film van Studio Ghibli, het productiehuis van de meester Hayao Miyazaki. Maar omwille van de minder dan perfecte uitspraak van de Japanse zangeres kreeg het nummer met een kwinkslag de bijnaam ‘Concrete Roads’.

Hurt

In 2002 deed Johnny Cash een wederdienst. Nu was het eens tijd voor een countryzanger om een lied te coveren uit een ander genre. Het nummer ‘Hurt’ verscheen voor het eerst op het album ‘The Downward Spiral’ van de industriële rockgroep Nine Inch Nails en was geschreven door de zanger Trent Reznor. In 1996 werd het nummer genomineerd voor een Grammy Award.
 
Voor zijn album ‘American IV: The Man Comes Around’, het laatste dat uitkwam voor de dood van The Man in Black, besloot Johnny Cash het nummer naar zijn hand te zetten. Met de stem van de oude en zieke man klinkt ‘Hurt’ des te meer bitterzoet en eerlijk. De versie van Cash was zo’n succes dat Reznor verklaarde dat het nummer nu niet meer van hem was, maar wel van Johnny.

Muziek

Bekijk alles
Top