Deze Tsjechen moet de Rode Duivels straks in de gaten houden

Voetbal | Opdracht nummer één tegen Wales werd afgelopen woensdag volbracht. Vanavond wacht horde twee in de WK-kwalificatie met een verplaatsing naar Tsjechië, dat woensdag Estland van de mat veegde met 2-6. Wie van de Tsjechen moeten de Rode Duivels straks uit de match houden?

Door Pickx

Deel dit nieuws

De wedstrijd tegen Tsjechië kan nu al van groot belang zijn met het oog op de rest van de campagne. Wie straks wint in Praag, prijkt met zes op zes helemaal bovenaan de WK-kwalificatiegroep. Het stadion in de Tsjechische hoofdstad heette vroeger de Eden Arena. Het had in de sterren geschreven kunnen staan dat Eden Hazard hier zou schitteren, ware het niet dat de aanvoerder van de Rode Duivels blijft sukkelen met een blessure. Het stadion, tegenwoordig het Sinobo-stadion genoemd, wordt straks het strijdtheater.

Terwijl de Belgen woensdag met 3-1 in eigen huis wonnen van Wales, domineerde Tsjechië zijn partij tegen kleine broer Estland. Het werd 2-6 op neutraal terrein. De partij werd namelijk door reisrestricties afgewerkt in het Poolse Lublin. De man die opviel in de bolwassing was middenvelder Tomas Soucek. Die mocht namelijk de wedstrijdbal mee naar huis nemen dankzij een hattrick.

Sterspeler Soucek

De 26-jarige Soucek mag momenteel misschien wel gezien worden als de nieuwe leider in de Tsjechische selectie. Die status heeft hij verworven dankzij zijn goede prestaties in de Premier League. Soucek is namelijk een basisspeler bij West Ham United en tekende al voor 9 goals in 29 competitiematchen.

Dat is best sterk voor een speler die nog maar sinds januari vorig jaar in de Engelse hoogste afdeling vertoeft, eerst als huurling van Slavia Praag maar sinds deze zomer als volwaardig lid van de WHU-selectie. Zijn prestaties ontgaan blijkbaar zelfs FC Barcelona niet. In de wandelgangen wordt gefluisterd dat Barça interesse zou hebben in de Tsjechische middenvelder.

De voorhoede van bondscoach Jaroslav Silhavy wordt bevolkt door Patrik Schick. Op zijn 25ste staan er heus al wat clubs op het CV van de spits. Toen hij bij Sampdoria ontbolsterde, legde AS Roma een recordbedrag van meer dan 40 miljoen neer voor Schick. Maar in Rome kon hij echter niet doorbreken. Tegenwoordig zoekt Schick zijn geluk in Duitsland. Na een huurperiode bij Leipzig kocht Bayer Leverkusen de spits over van AS Roma. Daar vindt hij zijn draai weer terug, met 12 goals in 28 matchen.

Op de bank zitten overigens in het aanvallende compartiment oude bekenden. Zo zitten ook Michael Krmencik en Matej Vydra (beiden ex-Club Brugge) in de selectie.

Collectief blok

Naast de hattrick van Soucek en Schick, die een goal en een assist achter zijn naam zette tegen Estland, stonden ook nog Antonin Barak en Jakub Jankto op het scorebord. Die laatste scoorde op aangeven van aanvoerder Vladimir Darida, die tevens de goal van Schick inluidde. Ook hij wordt dus een speler om in de gaten te houden. Op de rechterflank wordt het ten slotte nog opletten voor de aanvallende impulsen van Pavel Kaderabek.

Je merkt het, de Tsjechische nationale ploeg moet het anno 2021 stellen zonder de grote namen die ooit het Tsjechische voetbal op de kaart wisten te zetten. Denken we maar aan Pavel Nedved, Karel Poborsky en doelman Petr Cech. Het collectieve primeert sinds enkele jaren en dat lijkt bij momenten goed te werken. Zo klopten in 2019 de Tsjechen nog Engeland met 2-1 in hun EK-kwalificatiecampagne. De Rode Duivels zijn bij deze dus gewaarschuwd.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top