Vijf spelers om in de gaten te houden tijdens het EK voor beloften

Sport | In Hongarije en Slovenië begint vandaag het Europees kampioenschap voetbal voor beloften. Bij Proximus Pickx selecteerden we vijf spelers die je zeker in de gaten moet houden.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Noa Lang

Bij gebrek aan België, dat zich niet wist te plaatsen voor het EK voor beloften, wordt het uitkijken naar enkele spelers die actief zijn in de Jupiler Pro League. Lukas Nmecha (RSC Anderlecht) en Niklas Dorsch (KAA Gent) zullen aantreden voor Duitsland, Jacob Bruun Larsen (Anderlecht) komt uit voor Denemarken en Bastien Toma zal Zwitserland vertegenwoordigen. Maar de blikvanger uit de Belgische pintjesliga wordt ongetwijfeld de Nederlander Noa Lang.

Ondanks zijn uitstekende vorm in ons land moet Lang voorlopig tevreden zijn met een plaats bij Jong Oranje. Met onder meer Justin Kluivert en Brian Brobbey aan zijn zijde moet een plekje bij de eerste twee in de poule van Nederland een must zijn. Tegenstanders in Groep A zijn namelijk Hongarije, Roemenië en Duitsland. De nummers 1 en 2 van elke poule stoten door naar de knock-outfase, wat in principe haalbaar lijkt voor favorieten Duitsland en Nederland.

Youssoufa Moukoko

Amper 16 jaar, maar wat een vat aan talent. Ontmoet Youssoufa Moukoko, de nieuwste parel uit de Dortmundse talentenfabriek. Zijn statistieken in de jeugdreeksen van Borussia Dortmund waren indrukwekkend. Zo scoorde de jonge Duitser maar liefst 192 goals in 123 wedstrijden. Toen hij 16 jaar werd, twijfelden ze bij Dortmund geen seconde. Sinds kort is hij de jongste debutant in de Bundesliga én de Champions League. En in december scoorde hij meteen zijn eerste goal ooit als prof in de Bundesliga, waardoor hij nu ook de jongste doelpuntenmaker ooit is in de Duitse hoogste afdeling.

Indien Moukoko, die overigens voor de eerste keer ooit is opgeroepen voor de beloften, straks ook de netten doet trillen op het EK, pakt hij meteen een nieuw record. Indien hij scoort, verbreekt hij het record van jongste doelpuntenmaker op het toernooi. Dat werd op de vorige editie van 2019 gevestigd door ene Yari Verschaeren.

Sandro Tonali

Onder meer de selecties van Duitsland en Italië worden tot de outsiders gerekend op het EK. Italië en Spanje zijn namelijk de recordhouders wat betreft aantal eindzeges op een EK (vijf titels, red.). Bij de beloften van Italië zal ongetwijfeld middenvelder Sandro Tonali de patron zijn. “De nieuwe Pirlo”, zoals Tonali wordt genoemd, vertoeft intussen bij AC Milan nadat hij bij Brescia was ontbolsterd in de Serie A. Zelf vindt hij de vergelijking met Pirlo niet echt opgaan. Tonali is namelijk grote fan van Gennaro Gattuso, ex-boegbeeld van Milan.

Zijn prestaties in eigen land bleven niet onopgemerkt voor bondscoach Roberto Mancini. Voor de nationale ploeg vergaarde hij reeds vier caps, maar voor dit EK werd hij terug naar de beloften gestuurd om zijn ervaring door te geven aan de rest van de ploeg. Enkele jaren geleden bereikte Tonali reeds de finale van het EK voor de U19, die echter verloren werd tegen Portugal. Om de finale bij de beloften bij de bereiken, moet Italië overleven in een poule met Spanje, Slovenië en Tsjechië.

Jules Koundé

Behoort Italië tot een outsider om het EK te winnen, dan mag de Franse selectie tot een van de grote favorieten gerekend worden. De selectie van Les Bleus is dan ook ronduit indrukwekkend. De namen van Wesley Fofana (Leicester City) en Eduardo Camavinga (Stade Rennes) zijn slechts een greep uit het aanbod. Naast Fofana zal Jules Koundé, speler bij het Spaanse Sevilla, de rangen gesloten moeten houden centraal achterin.

Vorig seizoen was hij de rots in de Andalusische branding toen Sevilla zich naar eindwinst schoot in de Europa League. Dit seizoen mocht de jonge Fransman voor het eerst proeven van Champions League-voetbal. Voor Les Bleus mocht hij nog niet debuteren, dus wordt het voor Koundé zaak om zich te bewijzen op het EK bij de beloften. De Fransen werden in Groep C ingedeeld met Denemarken, IJsland en Rusland.

Callum Hudson-Odoi

Een andere topfavoriet om het EK te winnen, is Engeland. De Britten reizen met een sterke selectie af naar het Europees kampioenschap. Zo heb je onder meer de broers Ryan en Steven Sessegnon, plus nog een rits aan spelers met reeds Premier League-ervaring. Zo denken we aan Emile Smith Rowe van Arsenal, Curtis Jones van Liverpool en Callum Hudson-Odoi van Chelsea.

Bij afwezigheid van Mason Greenwood (Manchester United), die geblesseerd is moeten afhaken, zal de rol van Hudson-Odoi als flankaanvaller nog extra belangrijk worden. Met Chelsea zit Hudson-Odoi ook in een goede vorm sinds Thomas Tuchel het roer overnam als coach. Tegenstanders in Groep D voor Engeland zijn Kroatië, Portugal en Zwitserland.

Het EK voor beloften wordt er een in twee luiken. Tot en met volgende week woensdag werken 16 landen de groepswedstrijden af. De nummers 1 en 2 van elke poule stoten door naar de knock-outfase (31 mei-6 juni). Bij Sporza kan je alvast deze week terecht voor drie groepswedstrijden.

Het programma van Sporza
Vanavond om 21 uur: Roemenië – Nederland
Donderdag om 15 uur: Engeland – Zwitserland
Zaterdag om 21 uur: Duitsland – Nederland

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top