Legendarische wedstrijden: Portugal en Nederland zorgden voor 'de schande van Nurnberg'

Sport | In 2006 speelden Nederland en Portugal de achtste finales van het WK. De twee landen hadden een geweldig team en iedereen hoopte op een spektakelstuk. Beide ploegen maakten er echter een ordinaire schoppartij van en Proximus Pickx blikt terug op deze legendarische wedstrijd.

Nederland had zich staande weten te houden in de 'Poule des Doods' en haalde 7 op 9 tegen Argentinië, Ivoorkust en Servië & Montenegro. Portugal haalde dan weer 9 op 9 tegen Mexico, Angola en Iran. Daardoor troffen beide landen elkaar in de achtste finales.

Op voorhand keken alle voetballiefhebbers uit naar het duel. Aan de aftrap verschenen immers namen als Luis Figo, Deco, Cristiano Ronaldo, Arjen Robben, Robin van Persie en Wesley Sneijder. Iedereen verwachtte dan ook een spektakel in het stadion van Nürnberg.

Portugal wint, maar zonder glans

De partij begon al meteen scherp en na amper twee minuten kreeg Mark van Bommel een gele kaart. Scheidsrechter Valentin Ivanov wist niet waar eerst kijken. Er werden voortdurend zware tackles, elleboogstoten, schwalbes en tal van andere fouten uitgevoerd. Khalid Boulahrouz zorgde na 34 minuten voor een ‘pijnlijk hoogtepunt’ door Ronaldo van het veld te trappen. Het zou niet meer goedkomen in deze wedstrijd, dat stond al snel vast. Je zou zelfs vergeten dat Maniche na 23 minuten de score had geopend.

In de eerste helft kregen we vijf gele kaarten en één rode kaart (Costinha) te zien, maar in de tweede helft ging het helemaal mis. Boulahrouz (63ste minuut) ontving net als Costinha een tweede gele kaart en dus rood, wat ook het geval was voor Deco (78ste minuut) en Giovanni Van Bronckhorst (95ste minuut). In totaal stond de teller na 95 minuten voetballen op 16 gele en 4 rode kaarten. Het was bijna een voetnoot, maar Portugal won uiteindelijk met 1-0.

Moeilijkste wedstrijd ooit

Scheidsrechter Ivanov blikte jaren later terug op de wedstrijd, die als hij één van de moeilijkste ooit uit zijn carrière beleefde. “De sfeer die in de wedstrijd hing was anders dan anders. Ik moest toen vooral opletten dat ik consequent bleef, ook met het geven van gele kaarten. In deze lastige situatie moest ik strikt blijven."

Beide landen kregen na die ‘slachtpartij’ in Nürnberg de volle laag van de internationale media. 'De schande van Nürnberg' was een veel gebruikte titel en dat vatte alles goed samen… De Portugezen schakelden nadien Engeland nog uit, maar Frankijk was in de halve finale te sterk. Portugal verloor de troostfinale van Duitsland.

Herbeleef hier ook die andere legendarische wedstrijd van Brazilië tegen Frankrijk, waarin Zinedine Zidane de Seleção op een hoopje speelde.