Uitgeschakeld in de beker van België en verre van zeker van deelname aan play-off 1: Anderlecht rijdt (alweer) een hobbelig parcours dit seizoen. Het vooruitzicht van een derde seizoen zonder Europees voetbal boezemt het Astridpark angst in. Zodanig zelfs dat sommigen de positie van Vincent Kompany in vraag beginnen stellen.
Hij werd onthaald als Vinnie de Verlosser, komende van Manchester City in juni 2019: Vincent Kompany moest Anderlecht nieuwe Gouden Tijden bezorgen. Vince The Prince wou in het Astridpark eerst als speler de mentaliteit die hij van Guardiola geërfd had bij zijn ploegmaats inprenten. Daarna probeerde de Rode Duivel het als coach, en in die hoedanigheid hield hij lang vast aan een heilig gewaand en inmiddels berucht mantra: trust the process.
 
Dat befaamde proces moest Anderlecht weer doen groeien, het beter maken en opnieuw een filosofie bezorgen die recht zou doen aan de status van de traditieclub. Kompany wil offensief totaalvoetbal brengen, zoals zijn leermeester Guardiola dat deed bij Barça, Bayern München en vandaag bij Manchester City. Alleen zijn de Brusselaars ver verwijderd van die luchtspiegeling. Integendeel: vandaag wekt het modewoord ‘proces’ meer en meer irritatie op in de coulissen van het Astridpark, waar de roep om resultaten in bange tijden luider klinkt dan die om een oogstrelende huisstijl. Nee, het krediet van Vince is niet oneindig.
 
Een spelfilosofie? Welke spelfilosofie?
 
 De terugkeer van Kompany naar Anderlecht is tot nu toe geen onverdeeld succes. Vorig jaar moest paars-wit lang geduld oefenen om in de competitie hun eerste zege van het seizoen te boeken. Akkoord, het paars-witte spel is gedurfd, veelbelovend en meer dan boeiend, maar de resultaten volgen niet. Op het veld laat de hand van Kompany zich merken.
 
Tegen Racing Genk was de filosofie waar Kompany zijn spelers zo graag van wil doordringen, verdwenen. Eigenlijk is het spel van Anderlecht al lange tijd niets bijzonders. Kompany heeft de sleutel van het spel aan Sambi Lokonga gegeven, maar de kleine broer van Polo Mpoku heeft moeite met die rol van quarterback. De middenvelder wordt ook niet geholpen door de spelers rondom hem. De flanken renderen niet, de verdediging is aarzelend bij de relance en de aanval is herleid tot één man: Lukas Nmecha, die meer impact heeft vanop de stip dan in het spel. Tegen de Limburgers oogde Anderlecht als een banaal team, zonder ideeën, creativiteit en – vooral – zonder grinta.
 
Kompany in een andere wereld
 
In het gros van de interviews na de wedstrijden, waar hij doorgaans rechtstreekse vragen voorgeschoteld krijgt, draait Kompany rond de pot. De T1 blijft te allen tijde positief en ziet steevast goede elementen in zaken die de rest van de wereld verontrusten. Hij stelt zichzelf zelden in vraag en blijft krampachtig vasthouden aan zijn dierbaar ‘proces’, dat weleens zijn ondergang kan betekenen.
 
Anderzijds heeft Kompany ook vele jonge talenten gelanceerd, onder wie enkele fraaie revelaties zoals Anouar Ait El Hadj en Hannes Delcroix. Maar resultaten zijn allesbepalend, en die blijven uit. In de competitie zal Anderlecht uit een ander vaatje moeten tappen om alsnog play-off 1 te halen. Alles zit dicht op elkaar, en dat zou weleens in het nadeel kunnen spelen van paars-wit. Het loutere feit dat de concurrentie het ook regelmatig laat afweten, is de enige reden dat Anderlecht überhaupt nog in de race om play-off 1 zit. De match van zondag (18u15) tegen Zulte Waregem zal cruciaal zijn in die race.
 
De vraag van 1 miljoen: zal Kompany overleven als Anderlecht voor het derde opeenvolgende seizoen Europees voetbal misloopt? Nog meer dan het sportieve prestige van de club, staat de financiële gezondheid van Anderlecht op het spel. Paars-wit zit in woelig vaarwater (en is daarbij niet de enige) in dit domein, en zonder de centen uit Europees voetbal dreigt nog meer storm op zee. Zal het Anderlecht-bestuur in dat geval de ogen sluiten, en zijn kind van het huis bedekken met de mantel der liefde? 

Volg het duel tussen Anderlecht en Zulte Waregem deze zondag om 18u15, alsook het integrale Belgisch kampioenschap om de kanalen van Eleven Pro League, beschikbaar in het All Sports-pakket van Proximus Pickx.
 
Proximus Pickx biedt een nieuwe ‘interactieve’ modus aan via zijn app (Android en iOS) en de website proximuspickx.be. Dankzij deze nieuwe functie kan je de ploegopstellingen ontdekken, wedstrijdstatistieken analyseren of zelfs de geschiedenis van de afgelopen wedstrijden vinden met slechts één klik. Maar bovenal stelt de interactieve videospeler je in staat om de beste acties van de wedstrijd onmiddellijk opnieuw te beleven door het digitale wiel aan de rechterkant van het scherm te gebruiken. Ervaar de prestaties van je favoriete team als nergens anders!