Real Madrid bekampt vanavond Atalanta in de kwartfinales van de Champions League. Het duel belooft spannend te worden, want geen van beide teams is al zeker van kwalificatie. Als Real uitgeschakeld wordt, zou dit weleens de laatste Europese match van Zidane kunnen worden op de Madrileense bank. Zidane, die nochtans drie keer de beker met de grote oren naar de Spaanse hoofdstad bracht. Wordt dit het Waterloo van Zizou?
De wind der vernieuwing waait over het seizoen 2020-2021. Vorige week moesten zowel Messi als Cristiano Ronaldo nog voor de kwartfinales inpakken in de Champions League – dat was niet meer voorgevallen sinds 2005. Aan de zijde van Real zou een ander hoofdstuk op zijn einde kunnen lopen: de ambtstermijn van Zidane.
 
Vanavond probeert de Franse coach zijn troepen naar de kwartfinales te loodsen, nadat ze een kleine bonus wegkaapten (0-1) in de heenmatch tegen Atalanta, dat al vroeg met 10 kwam te staan. De terugmatch wordt een spannend stuk, want La Dea zal met het mes tussen de tanden aantreden. Zidane zal een doortrapt tactisch plan uit zijn hoed moeten toveren om de Italiaanse aanvalshoede te stuiten. Hij riskeert daarbij om stevig onderuit te gaan en zijn laatste match op de bank van Los Blancos te beleven.
 
Zidane onder druk
 
Dit seizoen heeft de allures van een kruistocht voor Zidane. Zijn kern haalt het normale rendement niet en wisselt slechte prestaties af met … minder slechte. De coach ligt regelmatig onder vuur, maar de Fransman ontsnapte steeds aan het kapblok, door de juiste keuzes te maken. Om de risico’s in te perken speelt Real nu noodgedwongen voorzichtiger en meer gedisciplineerd, anders dan zijn flamboyante spel van weleer. Zelfs Zizou lijkt het tij ditmaal niet te kunnen keren.
 
Hij kon tot dusver zijn vel redden, dankzij een remonte richting top van het klassement in La Liga en een mooi parcours in het kampioenenbal (tot vanavond?), maar voorlopig is er geen garantie dat Zidane volgend seizoen weer op de Madrileense bank zal zitten. De trainer met 11 titels (2x Liga, 2x Spaanse Supercup, 3x Champions League, 2x UEFA Supercup en 2x wereldtitel voor clubs) zou deze zomer zijn koffers kunnen pakken. In de coulissen van Bernabéu zou de naam van zijn opvolger al weerklinken.

Raul als plaatsvervanger?
 
De ene vedette zou dan plaats ruimen voor de andere, want niemand minder dan Real-boegbeeld Raul zou de trainersstaf overnemen. De Spanjaard streek in 2018 neer bij zijn ex-club om de U15 te trainen. Het daaropvolgende jaar klom hij naar de trainerspost van de U19. Na amper drie maanden mocht Raul Real Madrid Castilla trainen, het Madrileense reserveteam dat in de Spaanse derde klasse acteert.
 
Een razendsnelle progressie, die verklaard wordt door de behaalde resultaten van de oud-aanvaller. De U19 wonnen vorig jaar de Youth League, terwijl Castilla vandaag tweede staat in zijn competitie. Raul wordt omschreven als een strenge en veeleisende coach, die zich altijd luisterbereid opstelt tegenover zijn spelers. Toch zou het eerste elftal leiden vanaf volgend seizoen wat voorbarig lijken. Maar het Real-bestuur mijmert nu al over mogelijke oplossingen voor de mogelijke malaise. Durven de hoge piefen het aan om een legende van het huis aan de deur te zetten?
 
Volg de wedstrijden van de Champions League op de kanalen van Proximus Sports, beschikbaar in het All Sports-pakket van Proximus Pickx.
 
Het programma van de achtste finales in de Champions League:
 
Dinsdag 16/3:
UEFA Champions League Multilive: vanaf 20u15 op Proximus Sports 1
Real Madrid - Atalanta: vanaf 20u50 op Proximus Sports 2
Manchester City - Borussia Mönchengladbach: vanaf 20u50 op Proximus Sports 3
 
Woensdag 17/3:
UEFA Champions League Multilive: vanaf 20u15 op Proximus Sports 1
Chelsea - Atletico Madrid: vanaf 20u50 op Proximus Sports 2
Bayern Munich - Lazio Rome: vanaf 20u50 op Proximus Sports 3
 
Proximus Pickx biedt in de app en op het web met de 'Interactieve videoplayer' een gloednieuwe ervaring aan. Dankzij deze nagelnieuwe functie kan je tijdens de uitzending van de wedstrijd in een handomdraai de opstellingen van beide elftallen, de wedstrijdgegevens en de vorige ontmoetingen tussen beide ploegen opvragen. Bovenal stelt de interactieve videoplayer je in staat om de beste acties van de wedstrijd onmiddellijk opnieuw te beleven via het menu op de rechterkant van je scherm. Dankzij deze nieuwe functie kan je de matchen van je favoriete team beleven zoals nergens anders!