Hoe derdeklasser Rupel Boom in 2011 het grote Anderlecht uit de beker kegelde

Sport | In de beker van België gebeurden doorheen de geschiedenis de gekste stunts. Kleine ploegen krijgen er de kans om te stunten tegen 's lands topclubs, en dat zorgt niet zelden voor spektakel en sensatie. In 2011 realiseerde toenmalige derdeklasser Rupel Boom een fenomenaal exploot: het won van recordkampioen en toenmalige competitieleider Anderlecht. In het Constant Vanden Stockstadion, nota bene.

Competitieleider Anderlecht liet zijn basisspelers rusten, die avond van de 26ste oktober 2011. Iets wat toenmalige coach Ariël Jacobs zich achteraf beklaagd zal hebben, want de startende elf presteerden ondermaats tegen derdeklasser Rupel Boom. Voor de ogen van 15.000 toeschouwers in het Astridpark kaapten de strijdende bezoekers de zege weg.

Jacobs stuurde onder anderen Diogo, De Sutter, Kanu en het jonge talent Praet de wei in. Tweede keeper Davy Schollen stond in doel, voorts stond met Denis Odoi, Marcin Wasilewski, Olivier Deschacht, Fernando Canesin, Lukas Marecek en Ronald Vargas een veredeld B-elftal tegenover de derdeklasser, die niets te verliezen had tegen de traditieclub uit Anderlecht.

Niemand die een stuiver had durven verwedden op de kansen van Rupel Boom, maar het mirakel voltrok zich toch.

"Ontgoocheling op alle niveaus"

De wedstrijd kon niet slechter beginnen voor paars-wit. Zorgenkind Ronald Vargas ging na zeven minuten door zijn pijnlijke knie en moest vervangen worden. Het verdict: vier maanden in de lappenmand. Rond het half uur ontsnapte Anderlecht al aan de achterstand, maar het bleek uitstel van executie. De 1.500 meegereisde supporters van Rupel Boom mochten na 33 minuten juichen toen middenvelder Davy De Smedt een vrije trap rechtstreeks tegen de netten krulde.

Anderlecht ging op zoek naar de gelijkmaker, maar Tom De Sutter wrong enkele kansen de nek om. Op het uur gooide Jacobs Reynaldo in de strijd in een poging om het tij te keren. Het mocht niet baten, integendeel: het waren de bezoekers die de kloof uitdiepten. Rupel Boom profiteerde maximaal van de Brusselse inefficiëntie en verdubbelde tien minuten voor tijd zijn voorsprong via Jeroen Mertens

Praet kon in de slotminuten nog milderen tot 1-2 – zijn eerste officiële doelpunt voor paars-wit – maar de aansluitingstreffer kwam te laat: de Antwerpenaren hielden stand en versloegen het grote Anderlecht in het Astridpark met 1-2. "Een diepe ontgoocheling op alle niveaus", reageerde Jacobs achteraf bij Sporza. Davy De Smedt van Rupel Boom wist dan weer met zijn vreugde geen blijf: "Ik geef eerlijk toe: voor de wedstrijd had ik ons geen enkele kans gegeven. Dit is en blijft onwaarschijnlijk. Onze doelman Ruben Smet was fantastisch. Het was alsof hij in zijn tuin stond te keepen."

In de kwartfinales van de beker moest Rupel Boom het onderspit delven tegen Bergen. Lokeren won de finale met het kleinste verschil van KV Kortrijk. Jacobs loodste Anderlecht datzelfde seizoen naar de landstitel en tekende in juni 2012 een contract bij het Deense FC Kopenhagen.

Andermaal... In sport is alles mogelijk!