One day, one goal: Vitolo scoort snelste treffer ooit in Europa League

Sport | Dertien seconden. Zo lang duurde het eer FC Sevilla de openingstreffer maakte tegen Villarreal in de heenwedstrijd van de achtste finales van de Europa League. Auteur van dienst was de Spaanse middenvelder Vitolo. Zijn Europa League-record was echter geen lang leven beschoren, want amper anderhalf jaar later, in september 2016, scoorde Jan Sykora drie seconden sneller voor Slovan Liberec tegen Qarabag.

Het was een verschroeiende openingsminuut van de titelverdediger, die avond in Estadio de la Cerámica. Villareal werd koud gepakt na amper 13 seconden: een record. De middenvelder Victor Machin, alias 'Vitolo', volleerde zijn vijfde goal in vier wedstrijden tegen de netten. Kevin Gameiro gaf met een knap boogballetje over de defensie de assist, Vitolo werkte klinisch af voor de neus van de uitkomende Villarreal-doelman Sergio Asenjo.

Het record stond eerder op naam van Ismael Blanco, die in het seizoen 2009/2010 namens AEK Athene na 15.19 seconden scoorde tegen BATE Borisov.

Na de razendsnelle openingstreffer raakte Luciano Vietto nog de lat voor Villarreal. In de 26ste minuut verdubbelde Stephane Mbia de voorsprong voor de bezoekers. Aan de rust stond het 0-2. Na de koffie flakkerde de hoop van de thuisploeg weer op toen Vietto van dichtbij de aansluitingstreffer scoorde, maar die hoop werd twee minuten later alweer de kop ingedrukt door Kevin Gameiro: 1-3.

Eindwinnaar

Villarreal probeerde nog terug te slaan via Joel Campbell, wiens volley gepareerd werd door doelman Sergio Rico. Een poging van Denis Cheryshev zoefde rakelings naast. In de slotminuten verhinderde Rico nog tot twee maal toe de aansluitingstreffer toen hij redding bracht op twee kopballen van dichtbij van Gerard Moreno.

FC Sevilla zou zich dat seizoen tot eindwinnaar kronen in de Europa League, door de verrassende finalist Dnipro Dnipropetrovsk met 2-3 te verslaan. Ook in 2016 en 2020 zou Sevilla de Europa League winnen.

Amper anderhalf jaar na zijn recordvolley moest Vitolo zijn record van snelste doelpunt in de geschiedenis van de Europa League alweer afstaan. De Tsjech Jan Sykora van Slovan Liberec scoorde tegen Qarabag al na 10.69 seconden.

Fan van deze rubriek? Lees dan het vorige deel in onze reeks, over de snelste goal in de geschiedenis van Serie A.