Wordt Mathieu van der Poel dé te kloppen renner in 2021?

Sport |
De Nederlandse veldrijder Mathieu van der Poel won zaterdag de Strade Bianche, een van de populairste voorjaarsklassiekers van het seizoen. Na een vruchtbaar seizoen in de cyclocross (waaronder een wereldkampioenstitel), gaat Van der Poel de weg op met een enorme goesting in koers en benen die passen bij zijn ambities. Tot aan de Olympische Spelen, zijn belangrijkste doel van het seizoen, belooft de Nederlander de koersen waar hij aan deelneemt extra fleur te geven. 
 

Door Pickx

Deel dit nieuws

Het wegseizoen is nog maar net begonnen en zijn naam wordt al in de boeken genoteerd. Van der Poel won zaterdag de vijftiende editie van de Strade Bianche in Siena, na een koers van 184 kilometer. De Nederlander versloeg de Fransman Julian Alaphilippe (Deceuninck-Quick Step), 2e en Colombiaan Egan Bernal (INEOS-Grenadiers), die derde werd.
 
Het is al het tweede wegsucces voor de renner van Alpecin-Fenix. De week voordien won hij immers een rit in de Ronde van de Verenigde Arabische Emiraten. In de winter haalde hij talloze titels in het veldrijden, waaronder ook een wereldtitel in februari. Op de weg behoudt hij zijn goede vorm waardoor hij bij elke wegkoers tot de favorieten behoort. De Strade Bianche is volgens de Nederlander een koers die hij al lang wilde winnen: “Het is een van de races die ik absoluut wilde winnen. Het is echt gaaf om hem vandaag te winnen", zei hij in het interview na de race.
 
De Tour, voor de Spelen
 
‘VDP’ plaatste zo zijn naam op de erelijst van de nieuwe klassieker. Eerder haalde hij ook al prijzen in de Amstel Gold Race in 2019 en in de Ronde Van Vlaanderen in 2020. Omdat de Nederlander zijn vorm dit weekend bevestigde, is hij ook favoriet voor Tirreno-Adriatico. Over vier dagen start deze rittenkoers en van der Poel lijkt in Italië zijn goede vorm opnieuw te gaan etaleren. 
 
Van der Poel gaf ook aan dit jaar deel te nemen aan de Tour De France. Het is de eerste keer dat de 26-jarige aan een grote ronde zal deelnemen, maar het publiek kan al niet wachten om hen aan de slag te zien. Hij zal er zijn deelname van de Olympische Spelen voorbereiden, want dat is hét doel van zijn seizoen. 
 
Mathieu van der Poel zal in 2021 op alle fronten te zien zijn. De renner laat zich steeds meer gelden op de weg en zijn huidige vorm laat zien dat hij een geduchte concurrent is.
 
Welke tegenstanders?
 
In de finale van Strade Bianche zouden weinig waarnemers hebben gewed op de Nederlander, die moest strijden tegen Julian Alaphilippe, een specialist in dit soort inspanningen (en winnaar van de Strade in 2019). We moeten toegeven dat de Fransman (en andere renners zoals onze landgenoot Wout Van Aert) zaterdag nog niet op 100% van hun capaciteit reden. Desalniettemin toonde 'VDP' uitzonderlijke kwaliteiten en hij verbeterde constant zijn vaardigheden, zoals zijn perfecte finish in de race en een fenomenale explosiviteit om naar de overwinning te sprinten.
 
Alaphilippe en Van Aert worden waarschijnlijk de belangrijkste tegenstanders van Van der Poel. Het trio uit de cyclocross zal het hele voorjaar de wedstrijden animeren. Andere renners zoals Tadej Pogacar of Egan Bernal (verrassend 3e in de Strade) zullen zeker ook aanwezig zijn. We wachten ook op de jonge Thomas Pidcock (3e in Kuurne en 5e in Siena). En, last but not least, het jonge Belgische wonderkind Remco Evenepoel, wiens terugkeer op het programma staat in de Giro. Toch lijkt Mathieu van der Poel door zijn huidige fysieke vorm een voorsprong te hebben. 

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top