Nog 100 dagen tot het EK: hoe staan onze Rode Duivels er momenteel voor?

Sport | Nog 100 keer een kruisje zetten op je kalender en het is zover. Met een jaartje vertraging zal over enkele speelsteden in Europa het EK voetbal plaatsvinden. Mits enig chauvinisme mogen we zeggen dat België tot een van de kanshebbers behoort om straks de eindzege te pakken. Maar hoe staat het momenteel met onze Rode Duivels? Een statusupdate.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Doelmannen: 3 certitudes

Het trio aan doelmannen is zonder ongelukken gekend. Thibaut Courtois is en blijft de onbetwiste nummer 1 tussen de palen. Vorig seizoen maakte hij mede Real Madrid kampioen en ook dit jaar staat hij er op belangrijke momenten. Voorts staat er een minstens even sterk duo in zijn schaduw. Simon Mignolet lijkt met Club Brugge voor een tweede opeenvolgende titel te gaan en Koen Casteels keept de pannen van het dak in de Bundesliga bij Wolfsburg. Afgelopen weekend haalde hij zijn elfde clean sheet en zit daarmee aan dezelfde cijfers als Courtois.

Verdediging: laatste kans voor sommigen

Bondscoach Roberto Martinez heeft de Belgen laten voetballen met drie verdedigers. Tegenwoordig vormen Jan Vertonghen, Toby Alderweireld en Jason Denayer het verdedigende trio. Terwijl Denayer en Vertonghen titularissen zijn bij respectievelijk Lyon en Benfica, is het dit seizoen eentje van ups en downs bij Alderweireld. Onder José Mourinho is de Belg niet gegarandeerd van een basisplaats. Gelukkig hoeft Mega Toby niet constant de bank warm te houden en krijgt hij de nodige minuten met het oog op het EK.

Indien een van deze drie jongens alsnog zou uitvallen, zitten we wel met een probleem. De spoeling begint stilaan dun te worden, met Vertonghen die 33 jaar is en Alderweireld die aan 32 lentes zit. Met Brandon Mechele en Dedryck Boyata zitten enkele belangrijke vervangers klaar. Ouderdomsdeken Thomas Vermaelen wil op zijn 35ste ook nog één keer schitteren.

Middenveld: wie vervangt Witsel?

In het viermansmiddenveld zijn de plaatsjes op de flanken ook goed bezet. Aan de linkerkant zal Thorgan Hazard het beste van zichzelf geven, terwijl aan de rechterkant er een strijd zal geleverd worden tussen Thomas Meunier en Timothy Castagne. Die laatste verteerde de overstap naar de Premier League met sprekend gemak en pusht met Leicester City zelfs voor een plaats bij de top vier en dus Champions League-voetbal volgend seizoen, terwijl Meunier en Borussia Dortmund een kwakkelend jaar kennen.

De normale tandem centraal in het middenveld is Kevin De Bruyne en Axel Witsel. Die laatste zal hoogstwaarschijnlijk het EK niet halen vanwege een blessure aan de achillespees. De vraag luidt hoe Martinez dit puzzelstuk zal oplossen. Kiest hij ervoor om een gelijkaardig profiel als Witsel naast De Bruyne te zetten? Dan kom je automatisch uit bij Leander Dendoncker. Of kiest Martinez straks voor extra voetballend vermogen door Youri Tielemans naast De Bruyne te zetten? Wij zijn alvast benieuwd…

Aanval: to Hazard or not to Hazard?

De aanvalslinie zal zonder twijfel straks geleid worden door Romelu Lukaku, die volop in de running is om een titel te pakken met Inter en ongetwijfeld hongerig is naar meer. Met 24 goals in 31 matchen over alle competities gezien beleeft Lukaku een van zijn meest productieve jaren als profvoetballer. De Rode Duivels zullen op het EK zeker afhankelijk zijn van z’n neus voor goals.

De twee jongens in steun voor Lukaku zijn in normale omstandigheden Dries Mertens en Eden Hazard. Beiden zaten of zitten wat in het sukkelstraatje, de ene al wat erger dan de andere. Mertens keerde vorig weekend terug na een enkelblessure en zette zich meteen weer op het scorebord tegen Benevento. Eden Hazard aan de andere kant valt nu al voor het tweede seizoen op een rij van de ene blessure in de andere. Het wordt de vraag van 1 miljoen of hij fit en scherp het EK zal halen. Indien de aanvoerder van de Rode Duivels het niet redt, lijkt Yannick Carrasco de logische vervanger te zijn.

De surprise van de chef: terugkeer van Fellaini?

De vraag die altijd terugkeert voor aanvang van een groot toernooi is of de bondscoach nog een wit konijn uit zijn hoed zou toveren. Denk maar aan Divock Origi voor het WK van 2014. Wie weet valt die eer te beurt aan een speler die ooit een gevestigde waarde was bij de Rode Duivels. Zo liet Marouane Fellaini exact twee jaar geleden weten te stoppen als Rode Duivel. De rijzige middenvelder toont echter in de Chinese hoogste afdeling dat hij nog steeds over de nodige klasse beschikt. En nu Witsel is uitgevallen, zou Fellaini misschien die leemte kunnen opvullen. “Marouane is iemand die op een toernooi de ploeg heel veel kan bijbrengen. Maar momenteel zijn we nog altijd maar in de fase van het verzamelen van informatie. Beslissingen zijn er nog niet genomen”, liet bondscoach Martinez recent nog weten over Fellaini.

Een andere naam die geregeld in de sportpers durft op te duiken, is die van Pascal Struijk. De centrale verdediger van Premier League-ploeg Leeds United zou effectief het etiket van wit konijn verdienen, vermits hij nog nooit werd opgenomen in de selectie van de Rode Duivels. De 21-jarige Struijk is een Nederlander die echter in Deurne werd geboren en hierdoor kans maakt op een selectie voor de Rode Duivels. “Ik hou van zijn stijl en van wie hij is”, zei Martinez reeds over hem. “Bovendien heeft hij als linksvoetige centrale verdediger een uniek profiel.”

Zien we Struijk voor het eerst aan het werk bij de Rode Duivels eind deze maand? Dan speelt België zijn eerste WK-kwalificatiematchen tegen respectievelijk Tsjechië en Wit-Rusland.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top