IEM Katowice 2021: Gambit schrijft geschiedenis

Esports |

Het Russischsprekende team versloeg Virtus.pro in de finale met een prestatie die de grootste in de geschiedenis van CSGO waardig is.

 

Door Proximus

Deel dit nieuws

 

Vier maps. Meer had Gambit niet nodig om zijn tegenstander te verslaan. Hoewel Hobbit en zijn teamgenoten de allerlaatste wedstrijd niet goed begonnen, werd al snel duidelijk dat het sterrenkwintet zich tot kampioen zou kronen gezien hun niveau gedurende het hele toernooi. Om te begrijpen waarom deze prestatie een eigen hoofdstuk verdient in het geschiedenisboek van de competitieve Counter-Strike-scene, is het een goed idee om terug te blikken op de play-offs die je dit weekend live kon volgen op Pickx.be.

Halve finales

Team Spirit vs Gambit Esports

De toekomstige kampioenen van deze IEM Katowice openden de halve finales met een 100% Russisch duel tegen Team Spirit. Als winnaar van de DreamHack Open in januari en auteur van een uitstekende groepsfase, benaderde het drakenteam deze halve finale met het nodige vertrouwen om zijn geweldige prestaties voort te zetten. De wedstrijd draaide echter al snel uit in het voordeel van Gambit, met enkele bijzonder lekkere HE-uitwisselingen tussen de twee kampen.

Het werd al snel duidelijk dat Gambit zijn map pick volledig onder controle had en het stoomde door naar een 8-15-voorsprong. Hoewel we bij 11-15 even dachten aan een comeback van Team Spirit, bogen de draken uiteindelijk het hoofd ondanks mooi weerwerk.

Eindstand: 11-16

Met de rug tegen de muur hadden ze geen andere keuze dan hun vuur over Inferno te spuwen om in de race te blijven. Maar de verwachte opleving kwam er niet, met een eenzijdige eerste helft in het voordeel van Gambit, dat slechts enkele kruimels weggaf.

Net als op Overpass leek Team Spirit wel terug te komen door te profiteren van een tijdelijke dip van de tegenstander.

De inspanningen waren echter tevergeefs. Gambit won en plaatste zich als eerste voor de grote finale.

Eindscore: 13-16

Team Liquid vs Virtus.pro

Na een welverdiende break was het tijd voor de tweede wedstrijd van de dag. Team Liquid kwalificeerde zich na een foutloze groepsfase rechtstreeks voor de halve finales. Daarin stond het tegenover een intrigerend team van Virtus.pro, de beul van Astralis in de kwartfinales. Op papier had de wedstrijd genoeg in zich om heel wat belangstelling te wekken van zowel puristen als leken en het spektakel kwam er ook.

Het duel begon op Dust 2, de map pick van Virtus.pro. Terwijl de eerste helft in het voordeel van het Russischtalige team uitviel, kregen we een wedstrijd waarin de individuele klasse van de spelers duidelijk te zien was, zoals deze ace van FalleN met zijn AWP in round elf.

Maar ondanks een spelbeeld dat het evenement waardig was, kon Team Liquid nooit echt domineren. Na een terugkeer tot 9-9 aan het begin van de tweede helft, kon het Noord-Amerikaanse paard alleen maar buigen voor een beer die dorst had en soms bliksemsnel toesloeg.

Eindscore: 9-16

Van de ene stofwolk in de andere trokken de twee teams naar Mirage voor de tweede map van deze tweede halve finale. Na het meesterschap van Virtus.pro op Dust 2 moest Liquid reageren op zijn map pick. De start verliep positief voor EliGE en zijn teamgenoten, die erin slaagden een eco round te winnen in een scenario dat volledig past in een Amerikaanse actiefilm.

De wedstrijd werd uiterst spannend en de wissel van side vond plaats op het kleinst mogelijke verschil.

Maar Liquid, een tijdje leider op de map, liet zich verrassen door de agressiviteit van Jame gewapend met zijn AWP.

Het moeilijkste was achter de rug voor Virtus.pro, dat zijn voordeel niet meer weggaf en het laken naar zich toetrok ondanks de felle tegenstand van Stewie2K.

Eindscore: 12-16

De finale

Gambit Esports vs Virtus.pro

De spanning was te snijden in de aanloop naar de laatste wedstrijd van deze IEM, en logisch gezien de prestaties van beide teams. Zoals we vertelden in de lead van dit artikel, begon de finale niet goed voor Gambit, dat zijn map pick op Vertigo moest afstaan aan Virtus.pro.

De Russische ploeg leidde nochtans met 14-11 vooraleer het een comeback moest incasseren die psychologisch weleens fataal had kunnen zijn.

Eindscore: 14-16

Maar het tegenovergestelde gebeurde. Duidelijk wakker geschud door deze ongelegen nederlaag, stroopte Gambit zijn mouwen op en trok het naar Dust 2 met het mes tussen de tanden.

Na een relatief felbevochten eerste helft, ging Gambit naar de T-side en pakte het zeven opeenvolgende rondes. Het verzekerde zich zo van de overwinning op de map pick van Virtus.pro.

Eindscore: 16-6

Nadien kregen we een echte demonstratie van SH1RO, verkozen tot MVP van de wedstrijd, en zijn teamgenoten. Het vijftal speelde steeds beter en gaf geen enkele kans aan Virtus.pro op Train, zoals blijkt uit deze schitterende triple kill van Hobbit.

Eindscore: 16-4

De zoektocht naar de heilige graal ging verder op Overpass, het sleutelmoment in het duel. Gambit kon zich tot kampioen kronen op deze vierde map terwijl Virtus.pro alles moest geven om niet te verdrinken. Maar de Rode Ster was niet te stoppen en legde zijn spel op met een ijzeren vuist.

Volledig radeloos probeerde Virtus.pro het zelfs met onconventionele technieken, zoals het gebruik van de Nova op afstand.

Bij 15-7 kreeg Gambit wat titelstress. Het was even niet in staat om het zo gewenste beslissende punt te pakken. Pas nadat Virtus.pro was teruggekomen tot 15-12, zorgde Hobbit, de beslissende factor op deze laatste map, voor de verlossing.

Eindscore: 16-12

Met zijn indrukwekkende prestaties slaagt Gambit een grote slag, want het voegt dus de prestigieuze IEM Katowice aan zijn erelijst toe. Het Russische vijftal gooide alle voorspellingen in de prullenmand en werpt zich op als een serieuze kanshebber voor de volgende grote afspraken binnen het profcircuit. Afwachten of het Russische team zijn heldendaden zal bevestigen. Het vervolg van het epos zullen we zeker met jullie delen op Pickx.be!

Copyright afbeelding: Gambit Esports

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top