Gilles Simon, David Goffin, Simona Halep: hoe gaat de tennissport om met de pandemie?

Sport |
De Australian Open kreeg dit jaar zoals alle andere sportevenementen te maken met het coronavirus. Veel spelers gooiden de handdoek in de ring omdat de omstandigheden waarin ze moesten leven en presteren, te moeilijk werden. Gisteren kondigde de Fransman Gilles Simon een loopbaanonderbreking aan, waarin hij duidelijk maakte dat hij de huidige omstandigheden in zijn sport en de gevolgen van de gezondheidscrisis beu was. Veel andere spelers kunnen zich vinden in zijn woorden.
 

Door Pickx

Deel dit nieuws

"Het hart is weg." Dit is de reden die Gilles Simon ertoe bracht een pauze in te lassen in het huidige seizoen. De 36-jarige Fransman, voormalig nummer 6 van de wereld, werd in de eerste ronde twee keer op rij verslagen. Zowel op de Australian Open begin februari en vorige week op het toernooi van Montpellier moest hij de duimen leggen. Twee druppels deden de emmer die al vol liep door de gevolgen van de gezondheidscrisis, overlopen. 
 
"Ik heb de motivatie niet meer om te reizen en te spelen in deze omstandigheden, helaas moet ik een pauze nemen om mezelf mentaal te beschermen", zei Gilles Simon op zijn Twitter-account. “Ik hoop dat de moraal zo snel mogelijk terugkeert. Bedankt aan alle fans voor de steun. Tot binnenkort.”
 
"Erg duur en erg ingewikkeld"
 
De beslissing van de Fransman illustreert de gemoedstoestand bij de spelers. De pandemie en de voorwaarden die nodig zijn om tenniswedstrijden te kunnen blijven spelen, wegen zwaar op hen. Doorgaan met spelen, zelfs in moeilijke omstandigheden, heeft natuurlijk de voorkeur tegenover het stoppen van de competitie. Maar tennissers en tennissters hebben het mentaal dus erg zwaar.
 
Wedstrijden met gesloten deuren zijn nu de norm, tot grote ergernis van de spelers, die het noodgedwongen zonder aanmoedigingen van het publiek moeten stellen. Het toernooi in Melbourne, waarbij spelers voor aanvang minstens twee weken in quarantaine moesten, toonde aan hoe de fysieke (en mentale) voorbereiding werd verstoord door de coronamaatregelen.
 
Ook onze landgenoot David Goffin sprak over de moeilijkheden die spelers momenteel ondervinden bij het reizen van en naar wedstrijden. "In elk land zijn de beperkingen anders. Reizen wordt erg ingewikkeld en zelfs erg duur, afhankelijk van de verschillende toernooien en continenten. Je moet veel formulieren invullen om soms een vlucht van een uur maken."
 
Het vaccin als oplossing voor de moeilijkheden?
 
Onze landgenoot, die wel deelnam aan het toernooi van Montpellier, had ook motivatieproblemen. "We kunnen niet met ons gezin reizen. Hier heb ik recht op twee personen en daarom koos ik voor Stéphanie en Patrice Wauthier, mijn fysiotherapeut. We zijn soms verplicht om in het hotel te blijven, we kunnen niet naar buiten om ons hoofd even leeg te maken of om naar een restaurant gaan. Ik had het vorig jaar heel moeilijk op Roland Garros, waar het koud en regenachtig was. De eindejaarsvakantie deed me veel deugd. Ik had een beetje vakantie nodig om mezelf te motiveren. En ik begrijp dat het voor spelers niet gemakkelijk is om de motivatie te vinden.”
 
Niet alle spelers zijn het beu, sommigen kunnen beter met de situatie omgaan dan anderen. Niettemin voelen ze allemaal de loodzware omstandigheden en proberen ze oplossingen te vinden. Simona Halep, nummer 3 op de wereldranglijst bij de vrouwen, is deze week ingeënt tegen Covid-19. De Roemeense kreeg het virus vorig jaar te pakken en wil koste wat kost vermijden dat ze het opnieuw oploopt. Ze is de eerste die met een vaccin naar de volgende wedstrijden trekt. 
 
Hoewel sommige spelers, zoals Halep, de kans krijgen om zich in hun land te laten vaccineren vanwege hun status als topsporter, is het niet bekend of en wanneer alle anderen dezelfde kans krijgen. De situatie dreigt de discussie over de ongelijkheden tussen mannen en vrouwen in de sport opnieuw aan te wakkeren, het is dus afwachten hoe de tenniswereld deze crisis verder aanpakt. 

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top