Kroont Primoz Roglic zich een eerste keer tot winnaar van Parijs-Nice?

Sport | De Koers naar de Zon is de eerste grote etappekoers van het seizoen. De 79ste editie vindt plaats van 7 tot 14 maart en wordt vooral gesneden koek voor klimmers, alsook voor aanvallend ingestelde renners.

Door Pickx

Deel dit nieuws

In 2020 werd Parijs-Nice daags voor de laatste rit abrupt stilgelegd wegens de groeiende pandemie. Die slechte herinnering zou geen smet mogen zijn op de huidige editie, waarin alles in het werk gesteld is om de koers zo veilig mogelijk te laten verlopen. Zo is er geen publiek langs het parcours welkom, en moeten zowel de renners als de stafleden sneltests ondergaan.
 
Met een evenwichtig parcours zal het spektakel ongetwijfeld wel op de afspraak zijn, in de strijd om de opvolging van de Duitser Maximilian Schachmann.
 
De wind als onbekende factor
 
De eerste twee etappes zijn een prooi voor de sprinters. Maar de mannen die op het algemeen klassement mikken zullen paraat moeten staan. Het is algemeen geweten: de wind kan op elk moment spelbreker zijn en tot waaiervorming leiden. Met een individuele tijdrit van 14 kilometer worden de favorieten voor de eindzege dinsdag een eerste keer op de proef gesteld. De rit eindigt op een heuvel van 400 meter, met een gemiddeld stijgingspercentage van 6,5%.
 
’s Anderendaags moeten de renners 188 glooiende kilometers afleggen tussen Chalon-sur-Saône en Chiroubles, waarvan de laatste berg 7,3 kilometer stijgt, aan een gemiddeld percentage van 6%: het ideale speelveld voor punchers. Na een laatste sprintersetappe richting Bollène, zullen de favorieten in het algemeen klassement de touwtjes in handen nemen.
 
Wordt La Colmiane beslissend?
 
Vrijdag zouden de 202 kilometers tussen Brignoles en Biot spek naar de bek moeten zijn van de baroudeurs, terwijl de favorieten hun krachten zullen willen sparen voor de etappe van de dag erna. Na drie beklimmingen en 150 kilometer, zullen de klimgeiten zich verheugen op de La Colmiane, met zijn 16,3 kilometer met een gemiddeld stijgingspercentage van 6,3%. Vorig jaar was Nairo Quintana er de beste.
 
De slotrit vindt rond Nice plaats, met een parcours waarin de col d’Eze en de col des Quatre Chemins prijken. Als het algemeen klassement tegen dan nog niet vastligt, zullen deze 110 kilometer zeker een spektakelstuk opleveren.
 
Primoz Roglic behoort zonder twijfel tot de topfavorieten voor deze 79ste editie. Met de tijdrit en de klim naar Valdeblore la Colmiane, en met een sterk team rond zich, heeft hij alle troeven om zichzelf een eerste succes te schenken in de Koers naar de Zon. Maar de concurrentie ligt op de loer, zoals titelverdediger Maximilian Schachmann, Aleksandr Vlasov of nog Richie Porte: zij zullen hun huid duur verkopen.
 
Parijs-Nice is te volgen van 7 tot 14 maart op Sporza op Eén.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top