Een avondje competitie met de eDevils

Nieuws |

Donderdag vond de eNations Friendly Cup plaats, een vrienschappelijk tornooi op Pro Evolution Soccer 21, beter bekend onder de afkorting PES. De beste landen ter wereld, waaronder Spanje, Italië en Frankrijk namen deel. Ook onze nationale ploeg, de eDevils, waren van de partij en mochten zich dus meten met de drie toppers. Het tornooi was een voorsmaakje van de Nations League, die later dit jaar gespeeld wordt. We nemen je hier even mee naar de backstage van het event.

 

Door Proximus

Deel dit nieuws

Het mooie lenteweer verdwijnt beetje bij beetje in het trainingskamp van de Rode Duivels. Er hangt een aangename sfeer in het gebouw, dat gedomineerd wordt door de kleuren zwart, geel en rood. Normaal gezien zie je hier mensen met ballen en kegels sleuren, maar vandaag is dat niet het geval. Het voetbalmateriaal is namelijk vervangen door controllers van een Playstation 4 en allerlei kabels.

Want vanavond moet je niet op de trainingsvelden zijn om actie te zien, maar wel in het amfitheater. Daar speelt het PES-team van onze eDevils, de esports-tegenhanger van de Rode Duivels, de eNations Friendly Cup. Het mini-toernooi wordt georganiseerd door de Italiaanse voetbalfederatie en vier ploegen mogen het onderling tegen elkaar opnemen. Een ideaal trainingsmomentje voor de spelers, maar ook iets waar de community van eEuro van kan smullen.

Wanneer we aankomen, staan de spelers al in de startblokken. Het toernooi begint pas binnen een uurtje, maar de spelers warmen al wat op. Jon Milan17Jon Bruno en Mikaïl FETIH1423ELTURCO Gönen hebben er duidelijk zin in. Beide spelers zijn ook niet aan hun proefstuk toe bij de eDevils en zijn al goed op elkaar ingespeeld. Dat is niet het geval voor Wouter Wouter505 Demuynck, de nieuwkomer. Hij won overtuigend het kwalificatietornooi en mag zich sinds kort ook een eDevil noemen. Het is de eerste keer dat hij België officieel mag vertegenwoordigen.

De stress zit er wel wat in bij de spelers, maar de leuke team spirit maskeert dit. Nog wat last minute advies en ook de moppen nemen met het startschot in zicht toe. Dé manier om met de stress om te gaan is uiteraard humor. “Vertel nog snel wat moppen, want de stress neemt toe”, roept Jon de zaal toe. Ondertussen loopt de regie op volle toeren. Er werd een mobiele regiekamer voorzien om de wedstrijden online te kunnen uitzenden. De casters zitten dan weer in het Proximus Media House en de wedstrijden worden live gemonteerd en uitgezonden, net naast de spelers. De laatste details worden op punt gezet. De juiste camerahoek, de witbalans zit goed en de overlays worden een laatste keer gecontroleerd voor de uitzending. Het is duidelijk, de kijkers zullen ten volle kunnen genieten van het spektakel en de spelers vanuit de huiskamer kunnen aanmoedigen. “Jon, wil je je pet afzetten als je speelt?”, vraagt de productie nog snel. Niet zonder mopperen zet de eDevil zijn pet af. “Ik krijg die streep wel in het midden van mijn voorhoofd”, lacht Jon.

Het laatste lachje, want we gaan aan de eerste wedstrijd beginnen. Jon, of Milan17Jon zoals hij genoemd wordt achter de knoppen, mag ook meteen de spits afbijten tegen Spanje en JoseSG. Spanje begint meteen sterk aan de wedstrijd en scoort ook het eerste doelpunt, maar Jon weet snel gelijk te maken met een fantastisch doelpunt. De bordjes blijven gelijk hangen tot in de laatste minuten, maar dan krijgt Spanje een dubieuze penalty. De keeper kan er net niet bij en het doelpunt levert ook meteen de zege op. De eerste nederlaag voor België is een feit.

Mikaïl kan dit wel nog rechttrekken, want het is nu aan hem om de score gelijk te trekken tegen Spanje. Er worden namelijk telkens twee wedstrijden gespeeld om een winnaar aan te duiden. De scores van beide wedstrijden worden opgeteld. Als hij België alsnog een zege wil bezorgen, dan moet Mikaïl wel voorbij Mestre, de tweede speler van Spanje. ‘All in red’ zou je kunnen zeggen, want zijn ploeggenoten steunen Mikaïl en geven hem aanwijzingen tijdens de wedstrijd. Advies waar de speler ook effectief iets mee doet. Zo past hij zijn tactiek halfweg aan om dominanter voetbal te brengen. Jammer maar helaas lukt dat niet en gaat ook hij kopje onder. Het wordt uiteindelijk 5-3 voor Spanje.

De score lijkt op het eerste zicht misschien zwaar, maar je mag niet vergeten dat onze eDevils tegen de beste ploegen ter wereld spelen. De speler van Frankrijk bijvoorbeeld, Usmakabyle, kent de game van Konami door en door. Hij is nog jong, maar heeft nu al een indrukwekkend palmares bij elkaar gespeeld. Drievoudig wereldkampioen, kampioen van Frankrijk, Europees kampioen,… Ook bij Spanje nemen de beste spelers van het team deel aan dit toernooi.

Terwijl Wouter zich klaarstoomt voor zijn eerste wedstrijd, praten wij even bij met Jon en Mikaïl in de zetels van de kamer waar de wedstrijden gespeeld worden. “We zijn hier om ons te amuseren, maar vooral om ons voor te bereiden op het eEuro dat dit jaar doorgaat”, opent Mikaïl. “Dit is dé kans om ons te meten met de echte toppers en eens te kijken waar we juist staan”, vult Jon aan. de eDevils kennen hun tegenstanders al voor het tornooi en volgens hen moet de kwalificatie mogelijk zijn.

Snel terug naar Wouter505 dan, want zijn eerste wedstrijd gaat beginnen. Een cadeau krijgt hij wel niet, want niemand minder dan Usmakabyle is zijn tegenstander. De stress speelt Wouter duidelijk parten en de Fransman neemt snel het commando over. “Ze kennen het spel zo goed en straffen elk klein foutje genadeloos af”, vertelt Jon ons. De doelpunten gaan dan ook vlot binnen en Frankrijk wint de wedstrijd afgetekend met 5-0. “Het was de eerste keer dat ik in deze setting moest spelen en dat is toch helemaal anders dan wanneer je thuis speelt”, vertelt hij na de wedstrijd. Jon staat nu voor de enorme uitdaging om alsnog de zege binnen te halen, maar dat lukt niet. Verder dan een gelijkspel geraakt hij niet en Frankrijk wint het tweeluik uiteindelijk met een totaalscore van 8-3.

De laatste wedstrijden van de dag worden gespeeld tegen Italië. Een lange avond, want er lopen wel wat vertragingen op. Mikaïl verliest de eerste wedstrijd met 4-0, maar in wedstrijd twee zien we wel een leuke verrassing. Wouter scoort namelijk zijn eerste doelpunt als eDevil en dat goaltje lijkt hem meteen te verlossen. Hij begint te spelen zoals we dat van hem gewend zijn. “Dat is goed, hij speelt nu zoals hij dat thuis ook doet”, fluister Jon ons toe. Beide spelers kennen elkaar goed en spelen ook heel wat wedstrijden tegen elkaar. “Hij kan mij echt helemaal gek maken. Zijn defensief spel is erg solide en hij kan dat nu ook in een officiële wedstrijd brengen.” De match eindigt uiteindelijk op 7-3, maar los van de cijfers kunnen de eDevils het strijdtoneel toch met opgeheven hoofd verlaten. Er zat duidelijk een positieve evolutie in die perspectief biedt voor de toekomst.

Maar dit tornooi stopt hier voor onze eDevils. Het is uiteindelijk Frankrijk dat het vriendschappelijk tornooi wint en zo haar dominantie nog eens duidelijk maakt. Onze eDevils weten nu wat nog beter kan en met dat in het achterhoofd kunnen ze zich voorbereiden op het hoofddoel: de kwalificatie voor de eindfase van het eEuro 2021.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top