'Terminator Genisys' op VTM3: welk lot is de 'Terminator'-saga beschoren?

John Connor, de leider van het menselijke verzet, stuurt sergeant Kyle Reese terug naar 1984 om zijn moeder Sarah Connor te beschermen tegen de Terminator en de toekomst veilig te stellen. Nee, het is niet de plot van het jongste seizoen van 'Familie', wel van 'Terminator Genisys', het vijfde deel uit de 'Terminator'-filmreeks, met Arnold Schwarzenegger in een glansrol. De laatste film uit de reeks, 'Terminator: Dark Fate' uit 2019, flopte aan de filmkassa. Is de franchise op sterven na dood, of zit er nog leven in de legendarische Terminator? Proximus Pickx doorgrondde de saga en werpt een blik op de toekomst.

37 jaar al roeit 'The Terminator' de mensheid uit, terwijl die laatste terugvecht voor zijn voortbestaan. De eerste 'Terminator' verscheen in 1984, onder regie van James Cameron. De rode draad doorheen het verhaal is de strijd om de heerschappij over de aarde tussen mens en machine, die in de toekomst plaatsvindt. De leider van de machines is een geavanceerde supercomputer genaamd Skynet, die door de Amerikaanse Defensie is ontwikkeld met als initieel doel de mens uiteindelijk te kunnen vervangen op het slagveld.

In 1997 wordt het systeem echter zelfbewust en begint het met de uitroeiing van de mens. Die laatste vecht terug, onder aanvoering van de charismatische leider John Connor. De mensheid verkoopt zijn vel duur. De machines hebben in de loop van de oorlog het tijdreizen uitgevonden, en sturen de cyborg Terminator (Arnold Schwarzenegger) terug in de tijd om de moeder van John, Sarah Connor (Linda Hamilton), te vermoorden. Ze willen hiermee voorkomen dat vrijheidsstrijder John ooit geboren zou worden, zodat zij de toekomstige oorlog tegen de mensheid in hun voordeel kunnen beslechten.

Will he be back?

37 jaar en vijf films later ligt de saga op apegapen. 'Terminator: Dark Fate' uit 2019 flopte aan de wereldwijde box office. Het laatste levenssap lijkt verdwenen uit de franchise. Is de Terminator werkelijk uitgevochten?

'Terminator Salvation', deel vier, werd in 2009 slecht ontvangen door pers en publiek, en 'Terminator Genisys' moest die teleurstelling goedmaken. Maar 'Genisys' bleek een nog grotere ramp te zijn dan zijn voorganger. 'Dark Fate' was zowat de laatste hoop op hernieuwd succes. Het publiek had echter genoeg gezien en gaf de franchise geen derde kans. De marketing en positieve reviews voor het zesde deel konden bioscoopgangers niet overtuigen.

De vraag van 1 miljoen is nu: komt er een zevende deel, na het non-succes van de vorige films? Als het van regisseur James Cameron afhangt alvast wel. De man sprak tegenover Cinemaholic de hoop uit dat 'Dark Fate' het startpunt zou zijn voor een nagelnieuwe 'Terminator'-reeks.

Relict uit vervlogen filmtijdperk

Will the Terminator "be back", zoals de hoofdrolspeler beloofde in zijn legendarische oneliner? Productiebedrijven Paramount, Skydance en Fox houden de lippen stijf op elkaar. De kansen op een nieuwe 'Terminator' zijn klein. 'Dark Fate' lijkt het euh... lot van de saga bezegeld te hebben, met een wereldwijde winst van slechts 261 miljoen dollar tegenover een budget van 185 miljoen dollar. Een teleurstellend resultaat voor de studio.

Een relevantere vraag misschien: heeft het publiek wel behoefte aan een 'Terminator 7'? Lopen wij, betalende bioscoopbezoekers, wel warm voor alweer een nieuw hoofdstuk? Het antwoord neigt naar nee. De verrassing is eraf, de glans verflauwd, het stoflaagje op de saga dikker en dikker geworden. De belegen franchise kan niet meer verrassen en begeesteren, bewijzen de meest recente pogingen om de filmreeks nieuw leven in te blazen. Het is verworden tot een relict uit een ander, vervlogen filmtijdperk.

Doorheen de zes 'Terminator'-films zijn verscheidene technieken gebruikt om de reeks verfrissend te houden, zoals sequels, prequels, hard en soft reboots. Maar het lijkt erop dat Skynet en The Terminators nu wel definitief verslagen zijn, en de saga begraven is. Niet door John Connor, Sarah Connor of een alternatieve tijdlijn T-800, maar door een publiek dat het gehad heeft met tijdreizende moordrobots.

Bekijk 'Terminator Genisys' vanavond om 20u40 op VTM3, of waar je ook bent via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Via TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later wanneer jij wil!

Films

Bekijk alles
Top