'Gravity' speelt op Play4: wat maakt Alfonso Cuarons films zo bijzonder?

Films |

Morgenavond zendt Play4 kaskraker 'Gravity' uit. In deze film van de Mexicaanse regisseur Alfonso Cuaron speelt Sandra Bullock een astronaut die na een ongeval terug naar de aarde moet geraken. Met 'Gravity' won Cuaron een Oscar en bewees hij dat hij met zijn vernieuwende filmtechnieken ook sciencefiction in een nieuw jasje kan steken. Maar uit wat bestaan Cuarons revolutionaire technieken nu weer?

Door Pickx

Deel dit nieuws

Middenin de actie

Alfonso Cuaron laat zijn camera , zonder cuts, doorheen de scène bewegen. Hierdoor komt de kijker plots middenin de actie te staan en dat komt de intensiteit van de film alleen maar ten goede. Dankzij het realistische en continue traject dat de camera aanhoudt, voelt het dan ook alsof de kijker middenin de actie zit. Cuaron durft bovendien ook spelen met schokkende beelden zodat de kijker zich nog meer betrokken voelt tegenover het verhaal waarnaar hij kijkt.

Emotionele betrokkenheid

Cuaron blikt ononderbroken scènes in die heel lang kunnen duren. Omdat ze soms zo lang duren speelt de regisseur met de verwachtingen van het publiek en bouwt hij continu de spanning van het verhaal op. Reken daarbij op het ontbreken van vervelende cutscenes en plotse veranderingen in blikvelden en je krijgt een zeer intense manier van filmmaken.

Complexiteit van het leven

Dankzij zijn lange shots vol camerabewegingen is Cuaron erin geslaagd de complexiteit van het leven op zeer realistische wijze te vatten op het grote scherm. Een langdurig shot, boordevol continue camerabewegingen stelt de regisseur in staat om heel wat verschillende aspecten van een bepaalde situatie naadloos met elkaar te verbinden. Zo kan een scène beginnen middenin een schietpartij om vervolgens zonder onderbrekingen uit te wijden naar de omstanders die zich angstvallig aan het verschuilen zijn.

Objectiviteit en subjectiviteit

Cuaron heeft een leuk trucje in petto dat hem in staat stelt objectiviteit en subjectiviteit met elkaar te verweven. Af en toe begint hij een scène met een panoramabeeld om vervolgens in te zoomen naar een close-up beeld. Het wijdse beeld vertelt ons een objectieve realiteit (het landschap waarin het verhaal zich voltrekt) terwijl een close-up ons meer subjectief doet meeleven met de personen wiens gelaatsuitdrukkingen we in volle glorie kunnen aanschouwen.

Bekijk ’Gravity’ morgen om 20u35 op Play4 of waar je ook bent via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Via TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later wanneer jij wil!

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top