Nieuw geleerde talenten voor ‘The Talented Mr. Ripley’

In ‘The Talented Mr. Ripley’ heeft het titelpersonage een groot talent: snel in de huid van iemand anders kruipen en doen alsof hij ergens goed in is of thuishoort. Laat dat net zijn wat ook de acteurs moesten doen, want Matt Damon leerde voor de rol piano spelen, terwijl Jude Law er de saxofoon voor opnam.

The Talented Mr. Ripley’ wordt veelal gezien als het meesterwerk van de betreurde regisseur Anthony Minghella (‘The English Patient’, ‘Cold Mountain’). Daarin speelt Matt Damon de rol van Tom Ripley, een jongeman die wel heel goed kan doen alsof hij overal thuishoort. Op een dag sluipt hij binnen op een exclusief feestje, waar hij van de gastheer de opdracht krijgt om zijn zoon te gaan zoeken in Italië. Rijke luis Dickie (Jude Law) leidt er een luxueus leven onder de zon samen met zijn bloedmooie vriendin Marge (Gwyneth Paltrow), en Ripley besluit er even van mee te profiteren. Totdat alles fout begint te gaan, uiteraard.
 
Ripley is pianist in het verhaal, en dat komt meermaals aan bod. In het begin speelt hij piano op het extravagante feestje, en in Italië trekt hij naar een jazzclub met de andere hoofdpersonages. Minghella stond erop dat de cast bestond uit jonge, veelbelovende acteurs en in die zin paste Matt Damon, die met ‘Good Will Hunting’ net glorieus zijn entree had gemaakt in Tinseltown, perfect in het plaatje. Het enige probleem: hij kon geen piano spelen.

Ook zanger

Om op z’n minst realistisch zijn vingers te kunnen bewegen, kreeg hij een spoedcursus piano en naar verluidt trok hij zich aardig uit de slag. Tijdens de scène in de Italiaanse jazzclub, moest hij ook het nummer ‘My Funny Valentine’ zingen. De muziektechnici gingen ervan uit dat ze de stem van Damon zouden moeten overdubben met die van een professionele zanger, maar ze stonden versteld van zijn zangtalent en hoefden er niet aan te sleutelen. “Ongelooflijk dat hij geen zanger geworden is”, zeiden ze achteraf.
 
Ook Jude Law moest iets nieuws leren om de rol van Dickie te kunnen vertolken. Naar verluidt liep hij op hete kolen om naast Damon en Paltrow te acteren, aangezien zij volgens hem meer de spotlights verdienden dan hij. Hij dompelde zich helemaal onder in de New Yorkse jaren 50, en leerde intussen ook een instrument spelen: de saxofoon. Die nieuwe skill toont hij ook in de Italiaanse jazzclub tijdens het nummer ‘My Funny Valentine’.


 
De toewijding van de acteurs leverde op, want ‘The Talented Mr. Ripley’ werd in elk opzicht een pareltje. Op de release in 1999 volgden vijf Oscarnominaties, waaronder eentje voor Law als beste mannelijke bijrol.
 
Bekijk ‘The Talented Mr. Ripley’ op 25 februari om 20u40 op VTM 3 of waar je ook bent via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Via TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later wanneer jij wil!

Films

Bekijk alles
Top