Sinds enkele dagen doen in de krant L’Equipe geruchten de ronde over een eventuele verkoop van het LEC-ticket van de Duitse voetbalclub Schalke 04. De organisatie, die in een heel moeilijke financiële situatie zit, overweegt de verkoop van zijn spot om wat geld in het laatje te krijgen.

 

De Franse krant L’Equipe had het vanmorgen over de zeer delicate situatie van voetbalclub Schalke 04. Het team staat laatste in de Bundesliga en heeft sinds het begin van het seizoen nog maar één wedstrijd gewonnen. Door de slechte resultaten moet Schalke stilaan beginnen vrezen voor de degradatie.

Het is een zorg die nog groter wordt als we er de financiële context van de club bijnemen. De Covid-19-gezondheidscrisis heeft de problemen waarmee de structuur voordien al te kampen had, alleen maar vergroot. Ter herinnering, de club had voor het begin van de crisis ongeveer 200.000 euro aan schulden.

Sinds 2019 bezit Schalke 04 ook een slot in het LEC, het Europese League of Legends-kampioenschap. In diezelfde periode paste de competitie zich namelijk aan aan het gesloten format dat werd ingevoerd door de LCS, zijn Amerikaanse tegenhanger. Het systeem verplichtte de geïnteresseerde organisaties om onder andere 8 miljoen euro te betalen om een van de 10 slots in de competitie te bemachtigen. Volgens verschillende geruchten die de laatste weken de ronde doen, zou dat slotcijfer trouwens opgetrokken worden naar 12 teams.

Om uit zijn complexe situatie te geraken, overweegt de club, zoals je nu wel al begrepen hebt, afstand te doen van zijn plek in het LEC om een bedrag van ongeveer 20 miljoen euro te verzamelen. Daarmee zou de club, die naast zijn sportactiviteiten ook betrokken is in diverse esportscircuits, verder kunnen. De verbintenis die Schalke is aangegaan in beide takken weegt zwaar door, want terwijl een plaats in het LEC al een klein goudklompje waard is, brengt de ondersteuning van een esportsteam nog heel wat andere kosten met zich mee. Ter herinnering, de spelers worden gehuisvest en gevoed door de organisaties die steeds meer middelen ten dienste stellen van hun team met het oog op het behalen van prestaties.

Bovendien is het LEC op dit ogenblik voor een grote meerderheid van de teams op financieel vlak een tegenvaller. Sommige teams beperken het verlies door in te zetten op sponsorinkomsten en partnerschappen met verschillende merken, maar de meeste van hen zetten tot nu toe in op een mogelijke toekomstige winstgevendheid.

Schalke 04 staat momenteel ex aequo 6e in het LEC en heeft momenteel dus weinig oplossingen. De club zal moeten mikken op het behoud in de Bundesliga of op een mogelijke investering om te hopen op een verbetering van zijn situatie. Indien de verkoop daarentegen zou doorgaan, zou dit een goede indicatie geven van de waarde van de andere teams wat betreft hun slot en de gok die zij namen door tot de competitie toe te treden.

Copyright afbeelding: Michal Konkol/Riot Games