Van 'Da Funk' tot 'Get Lucky’: de vijf grootste hits uit de carrière van Daft Punk

Daft Punk kondigde op 22 februari aan dat de wegen van beide artiesten scheiden. Het nieuws kwam aan als een klap voor fans van elektronische muziek, want het duo werd al meer dan 25 jaar als voornaamste artiest uit dat genre gezien. Proximus Pickx zet hun internationale bekendheid even op een rijtje door hun vijf grootste hits te bespreken.

 

'Da Funk' (1995)

De tweede single van de band, na 'The New Wave', 'Da Funk' werd uitgebracht in 1995 en was hun eerste succes. Het instrumentale nummer werd al snel in Europese nachtclubs afgespeeld en groeide uit tot een klassieker in de housemuziek uit de jaren 90. De videoclip, geregisseerd door Spike Jonze, is nu ook een van de meest bekeken videoclips ooit. We zien een man met een hondenkop hinkend door de straten van New York slenteren, leunend op een kruk. Heb jij hem al gezien?

'Around the World' (1997)

Na het succes van 'Da Funk' bracht Daft Punk zijn debuutalbum 'Homework' uit dat een grote hit bleek te worden. Twee miljoen exemplaren werden verkocht in maar liefst 35 landen: de groep veroverde in geen tijd de hele wereld. De grootste single van het album, 'Around the World', werd een hit in alle internationale hitlijsten.

In de clip, geregisseerd door Michel Gondry, lopen en dansen de acteurs verkleed als skeletten, robots, mummies en synchroonzwemmende zwemmers op het ritme van de muziek.

'One More Time' (2000)

De eerste single van het tweede album van de band, 'Discovery', werd al snel een van de grootste successen in hun carrière. Het vocale gedeelte werd herwerkt en gecomprimeerd door Auto-Tune-software, een techniek die nu extreem gebruikelijk is geworden, vooral in rap. "Veel mensen hebben geklaagd over het gebruik van Auto-Tune door de muzikanten. Het doet me denken aan de late jaren 70 toen muzikanten in Frankrijk synthesizers probeerden te verbieden ... Wat ze niet zagen, is dat de technologie geen oude instrumenten wilde vervangen, maar wel als nieuw instrument werd gebruikt ”, legt Thomas Bangalter, een van de twee leden van de groep, uit.

Het nummer 'One More Time' wordt door de lezers van het tijdschrift Rolling Stone uitgeroepen tot beste dancenummer aller tijden. Het zal negen jaar lang de aftiteling zijn van de NRJ Music Awards, voordat het in 2010 wordt vervangen door 'I Gotta Feeling' van de Black Eyed Peas.

'Harder, Better, Faster, Stronger' (2001)

In het vierde nummer van het 'Discovery'-album, worden de teksten in een robotmodus gezongen. Ze herinneren ons aan het verhaal van de' The Three Billion Man'-serie. Daft Punk verwijderde de coupletten om een echt contrast op de refreinen te creëren. Dankzij deze hit won de groep een van de in totaal zes Grammy Awards. Het nummer werd in 2007 zelfs gecoverd door de Amerikaanse rapper Kanye West in zijn nummer 'Stronger', dat ook een hit werd.

'Get Lucky' (2013)

Deze single van het album 'Random Access Memories', is geschreven en uitgevoerd met zanger Pharell Williams en de legendarische discogitarist Nile Rodgers. De song kreeg lovende kritieken. De titel was een enorm internationaal succes en stond in de zomer van 2013 op nummer één in veel landen.

Op 14 juli 2017 werd het lied zelfs gespeeld door de gezamenlijke fanfare aan het einde van de traditionele militaire parade op de Champs-Elysées in Parijs, voor de Franse president Emmanuel Macron en zijn Amerikaanse tegenhanger Donald Trump.

Muziek

Bekijk alles
Top