Griekse sprinter Konstantínos Kenteris zorgt voor sensatie op de Olympische Spelen van Sydney

Sport |

Op de Olympische Zomerspelen van Sydney in het jaar 2000 werden atletieklegendes als Maurice Green, Michael Johnson of Haile Gebreselassie beloond met Olympische medailles. Maar naast die klinkende namen slaagde ook een Griekse, onbekende, atleet erin om voor het grote publiek een prestatie van jewelste te leveren. Op de 200 meter verbaasde hij vriend en vijand. 

 

Door Proximus

Deel dit nieuws

In de voormiddag van 27 september 2000 zouden maar weinigen het aandurven om geld in te zetten om Konstantínos Kenteris. De 27-jarige Griekse sportleraar had al heel wat nationale successen behaald en kon ook op Europees vlak hier en daar uitblinken. Op de Olympische Spelen bleef hij echter te min voor de grote sterren in de atletiek.

Toch zal zijn naam al snel gekender en bekender worden. In de kwartfinales van de 200 meter vestigde hij een nieuw Grieks record in 20 seconden en 14 honderdsten. Met de derde tijd in de halve finales kon hij tot ieders verbazing een ticket naar de finale bemachtigen. Door zijn snelle tijd mocht hij zich meten tussen de beste acht mannen op die afstand. 

100 meter waanzin

Ondanks de afwezigheid van sterren als Michael Johnson en regerend wereldkampioen Maurice Greene, die geblesseerd raakte tijdens de Amerikaanse kampioenschappen, maakten nog steeds heel wat favorieten hun opwachting in Sydney. De Amerikanen schoven voormalig football-speler John Capel naar voor, voor de Britten kwam Darren Campbell in actie, voor Trinidad en Tobago Ato Boldon en voor Barbados kwam Obadele Thompson aan de start. Zij waren de absolute kanshebbers voor de gouden Olympische medaille.

Toch was het Kenteris die de hele wereld kon verrassen. De Griek startte pijlsnel en liep halverwege op een vierde plaats. In een waanzinnige laatste honderd meter kon hij zijn rivalen achterlaten, waardoor de Griek het goud pakte voor Campbell in 20 seconden en 9 honderdsten. De sprinter, die zelfs de tijd had om zijn handen de lucht in te steken nog voor hij over de meet liep, kon zijn oren en ogen niet geloven. “Vanaf het moment dat ik voet aan wal zette in Australië, realiseerde ik me dat de anderen er niet beter voor stonden dan ik”, zei hij voor hij de race aanvatte. 

De schaduw van doping

In 20 seconden veranderde het leven van de toen nog onbekende sprinter helemaal. Hij werd tot koning van de atletiekwereld gekroond en was de eerste loper uit zijn land die een gouden medaille won sinds 1896. Toen won Spyridon Louis de eerste marathon in de geschiedenis van de moderne Olympische Spelen.

Kenteris behield zijn Olympische vorm en kon een jaar later wereldkampioen worden. Nog een jaar later liep hij naar de Europese titel. Op de Spelen van Athene in 2004 was Kenteris een van de grootste kanshebbers op een medaille voor Griekenland. Maar de atleet kon zijn titel in eigen land niet verdedigen, want hij en zijn trainingspartner Ekateríni Thánou kwamen niet opdagen voor de noodzakelijke dopingcontrole. Ze beweren betrokken te zijn bij een motorongeluk, maar worden alsnog geschorst tot 22 december 2006. Hij testte nooit positief, waardoor Kenteris zijn Olympische titel wél mocht behouden.

Andermaal ... In sport is alles mogelijk!

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top