‘Albatros’ op Canvas: weg met de schaamte omtrent zwaarlijvigheid

Een van de voorjaarstoppers op Canvas wordt wellicht ‘Albatros’, een tragikomische fictiereeks over tien zwaarlijvige mensen die deelnemen aan een afslankingskamp in de Ardennen. Lachen met zwaarlijvigheid, met andere woorden? ‘Er is in zo’n fort van een lichaam meer aan de hand dan alleen maar iemand die een Bickyburger eet voor de tv’, zegt Dominique Van Malder, een van de bedenkers van deze spraakmakende serie.

Uit de comfortzone

De coronacrisis heeft er voor gezorgd dat het buikje bij heel wat Belgen extra kilo’s moet torsen. Troost je: ook in ‘Albatros’ kampen de deelnemers niet alleen fysiek maar ook emotioneel met de overtollige kilo’s die ze moeten meesleuren. Toch blijven ze niet bij de pakken zitten. Ze hebben zich ingeschreven voor een afslankingskamp in de Ardennen. Maar was dat wel een goede keuze? Ze worden er lichamelijk uitgedaagd door een weinig subtiele coach en ook de groepstherapeute probeert hen uit hun comfortzone te halen. De beschermende lagen waarmee ze de buitenwereld en hun verleden op afstand hielden, worden zo één voor één weggehaald. Tot de vroeger zelf obese bezieler van het kamp, naar wie ze opkijken, niet te vertrouwen lijkt en een duister geheim met zich blijkt mee te dragen.

Wrange humor

Offbeat comedy? Je moet het productiehuis Wereldvrede niet leren want eerder scoorden ze al met ‘Bevergem’, samen met ‘Studio Tarara’, De Dag’ en ‘De Ronde’ toch het betere atypische tv-werk van bij ons van het afgelopen decennia. En geef toe: een serie draaien over obese mensen die naar een vermageringskamp gestuurd worden waar men geen compassie met hen heeft, dat kan toch alleen maar voor wrange humor zorgen. ‘Albatros’ werd bedacht door regisseur Wannes Destoop en acteur Dominique Van Malder ('Radio Gaga'), die ook zelf meespeelt in de reeks. “We wilden een reeks maken rond en met ‘dikke mensen’ en hun gevecht met de zwaarte in het leven”, zeggen bedenkers Dominique Van Malder en Wannes Destoop. “Door het tragische van het dagelijks ongemak te tonen, willen we een snijdende lach oproepen." Toch graaft ‘Albatros’ iets dieper. Of zoals acteur Benny Claessens het in Knack Focus stelt: “Zwaarlijvige personages in tv-reeksen zijn bijna altijd sympathiek. Dat ‘Albatros’ niet aan die verwachting tegemoetkomt, is misschien wel het meest confronterende eraan. De kijker denkt: ‘Ha, gezellig, dikke mensen. Dat is lachen. En die eten te veel en zo, haha.’ Maar dat beeld wordt snel bijgesteld.”

Klasbakken

Benny Claessens, bekend van ‘Undercover’ en als Benny uit 'Het geslacht De Pauw' (2004-2005), herkent u trouwens in Geoffrey, op het eerste gezicht een onuitstaanbare kerel die deel uitmaakt van de bende zwaarlijvigen die zich voor het vermageringskamp hebben ingeschreven. Claessens is trouwens niet het enige antipathieke personage dat je in ‘Albatros’ tegenkomt. De serie mijdt de ‘lach en een traan’- aanpak en dat komt onder andere omdat de persoonlijke ervaringen van de acteurs in het verhaal zijn verwerkt. Desalniettemin leer je de personages elke aflevering beter kennen en slagen ze erin je te ontroeren.
 
Een andere topper van de indrukwekkende ensemble cast met Vlaams en Waals talent die productiehuis Wereldvrede voor het eigenzinnige ‘Alabatros’ wist te verzamelen, is Ruth Beeckmans. Je kent haar ongetwijfeld als Sandra Verbeeck, de tegenspeelster van Ricky Bolsens (Koen De Graeve) in de sketchshow ‘Studio Tarara’. Maar je kent haar ook als de onbeholpen bewakingsagente Ingrid Porrez aan de zijde van Matteo Simoni in ‘Safety First’
 
De rest van de puike cast bestaat uit François Neycken (‘Ennemi Public’), Hilde Destoop (‘Steve+Sky’), Isabelle Van Hecke (‘Bevergem’), Marjan De Schutter (‘Professor T’), Thierry Janssen (‘La Trêve’), Titus Muizelaar en Jeroen Tillmans, terwijl het team van onconventionele coaches van het kamp wordt gespeeld door Tom Ternest (‘Eigen Kweek’), Janne Desmet (‘Studio Tarara)’ en Joris Hessels (‘Radio Gaga’). 

'Albatros' is te zien op maandag om 21u20 op Canvas en via VRT NU (integraal) of waar je ook bent via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Via TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later wanneer jij wil!
 

Films

Bekijk alles
Top