Helpt Olivier Deschacht Anderlecht door zondag te winnen tegen Standard?

Jupiler Pro League |

Olivier Deschacht blies deze week veertig kaarsjes uit en daarmee behoordt de blonde verdediger van Zulte-Waregem tot één van de oudste spelers van de Jupiler Pro League. Ondanks zijn leeftijd blijft Deschacht een vaste waarde in de defensie van Zulte Waregem, net zoals hij dat jarenlang was bij Anderlecht. Komende zondag ontvangt Zulte Waregem Anderlechts aartsvijand Standard en als Essevee wint, wint ook Anderlecht.

 

Door Pickx

Deel dit nieuws

Stopt hij aan het einde van het seizoen, of blijft hij doorgaan? Dat is de vraag die elke Belgische sportjournalist zo snel mogelijk wil beantwoord zien. Voorlopig blijft Olivier Deschacht gewoon trouw op post in de achterhoede van Essevee. Met zijn veertig jaar op de teller is hij de op één na oudste speler van de Jupiler Pro League, na Jean-François Gillet: de tweede doelman bij Standard-Luik. Maar in tegenstelling tot Gillet, start Deschacht bijna elke week als basisspeler en dat maakt hem tot de oudste veldspeler van onze vaderlandse competitie!

Na zeventien glorieuze dienstjaren bij RSCA Anderlecht, trok Deschacht in 2018 de deur van het Astridpark achter zich dicht. Hij zou voortaan spelen bij Lokeren en maakte kort na zijn passage op Daknam de overstap naar Zulte-Waregem. Toen was Deschacht al 38 jaar oud en kon hij als voetballer beslissen om met pensioen te gaan. Dat deed hij niet want hij hield nog te veel van het spelletje. Deschachts spelplezier was ook coach Franky Dury niet ontgaan: Olivier startte steevast in de basis en werd de onbetwiste leider van de Essevee-verdediging.

Lang leven en doorzettingsvermogen

Ondanks zijn leeftijd voelt Olivier Deschacht zich nog steeds fit. "Ik voel me nog steeds geweldig. Ik ben niet meer één van de snelste, maar vooral mentaal ben ik in orde en het lichaam volgt het hoofd," zei hij in La Tribune, op RTBF afgelopen maandag. Op de bank zitten in afwachting van speelminuten zit er voor Deschacht niet meer in: “Ik ben niet iemand die graag op de bank zit. Ik wil belangrijk zijn op het veld, niet op de bank. Als speler verlies ik bovendien mijn vorm en wedstrijdritme als ik te lang op de bank blijf zitten. Ik vind het zeer belangrijk om te kunnen blijven staan op het veld”, aldus de verdediger.

Aan wat heeft Deschacht zijn lange loopbaan eigenlijk te danken? Hij lichtte alvast een tipje van de sluier op: “Bij Zulte vond ik een omgeving waarin ik, dankzij een uitzonderlijke groep, kon openbloeien. Bovendien voelde ik veel steun van coach Francky Dury die me op zijn manier ook heel veel plezier bezorgt.” Maar misschien is het ook Oliviers doorzettingsvermogen dat hem zover gebracht heeft. Zelfs vandaag nog wil hij nog steeds het onderste uit de kan halen en elke match winnen.

Wat heeft de toekomst in petto?

De voorbije weken was het spannend aan de Gaverbeek: Zulte Waregem stond op het randje van de degradatieplaats en kon zich maar enkele weken geleden redden. Nu de rust is teruggekeerd, mikt de ploeg van Dury op een plaats in de top-10. Deze intense periode zette Deschacht aan het denken: gaat hij nog verder doen of niet? Om de finale knoop door te hakken, heeft Deschacht nog iets meer tijd nodig. "Na elke overwinning vraagt de coach me om nog een jaar door te gaan. Maar ik heb nog niets besloten en ik weet niet wanneer ik een beslissing zal nemen," zei hij tegen La Tribune.

Komende zondag zal de centrale verdediger van Zulte Waregem zijn bekommernissen rond zijn toekomst even aan de kant moeten zetten: dan ontvangt Zulte immers Standard-Luik. Een overwinning zou de troepen van Dury deugd doen terwijl ze hun opmars in het klassement verderzetten. Winst tegen Standard zou ook goed nieuws betekenen voor Anderlecht: als Anderlecht wint tegen Kortrijk zou paars-wit de Rouches op die manier op vijf punten kunnen zetten. De vraag hoe Deschacht komende zondag op het veld zal verschijnen: als verdediger die zal strijden voor elke bal, of als voetballer die al bezig is met zijn afscheid?

Andermaal… in sport is alles mogelijk!

Volg de Jupiler Pro League het hele seizoen op de kanalen van de Eleven Pro League, beschikbaar in het Proximus Pickx All Sports-pakket.

De dienst Proximus Pickx biedt een nieuwe "interactieve" modus aan op zijn app (Android & iOS) en op het web. Dankzij deze nieuwe functie kunt u, wanneer u de verschillende wedstrijden bekijkt, met één klik de samenstelling van de teams ontdekken, de wedstrijdstatistieken analyseren of zelfs de geschiedenis van de wedstrijden tussen de twee clubs terugvinden. Maar bovenal kunt u met de interactieve videospeler de mooiste wedstrijdacties direct herbeleven, met behulp van het digitale wiel aan de rechterkant van het scherm. Beleef met deze nieuwe functies de heldendaden van je favoriete team zoals nergens anders.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top