James Cooke maakt een portret van zes terminale patiënten in 'Leef!'

Zes mensen met een terminale ziekte willen in ‘Leef!’ hun nabestaanden achterlaten met een souvenir: een portret van hun leven. Elk van hen liet James Cooke enkele dagen binnen in hun leven om die blijvende herinnering op te nemen en om hun verhaal te doen. James helpt hen tegelijk om een laatste wens te vervullen.

John, Lien, Sylvia, Dimitri, Evy en Wouter willen allemaal heel graag van het leven blijven genieten, maar een ziekte beslist er anders over. Met het tikken van de klok voelen ze hun beperkte tijd steeds korter worden. Maar vooraleer ze voorgoed afscheid nemen van hun vrienden en familie, willen ze ten volle van het leven proeven. Aan levensvreugde ontbreekt het hen niet. Bij wijze van blijvende herinnering laten ze James Cooke enkele dagen met hen mee leven, zodat hij een portret van hen kan filmen en zodat ze nooit vergeten worden.
 
Het uitgangspunt van ‘Leef!’ is somber, maar dat betekent niet dat het een programma wordt zonder lichtpunten. James ontdekt door met de terminale patiënten te praten hoe liefde, vriendschap, humor en hoop ook in de donkerste dagen iemand kunnen optillen. Door hen te helpen om een laatste wens in vervulling te brengen, ervaart hij persoonlijk wat belangrijk is wanneer tijd erg kostbaar wordt. Bovenal willen ze het onderste uit de kan halen.

De levensgenieters

De 39-jarige Dimitri is gehuwd met Stefanie en woont met zijn vrouw en twee dochters in Poelkapelle. Hij vecht al zes jaar tegen leukemie, maar ook na een ultieme beenmergtransplantatie is genezing niet meer mogelijk. De 62-jarige gescheiden vader John overwon al twee kankers, maar nu er opnieuw een uitzaaiing is vastgesteld, besloot hij zich niet meer te laten behandelen.
 
Evy is de 35-jarige moeder van een dochtertje. Ze werd geboren met een hartafwijking en een transplantatie bracht meer complicaties en operaties met zich mee. Ze riep de behandelingen een halt toe. Ook de 37-jarige Lien heeft een jonge dochter. In 2019 kreeg ze te horen dat ze een zeldzame kanker heeft. Ze kreeg nog twee jaar te leven, die ze zoveel mogelijk aan haar dochter wil besteden.
 
Wouter is 53 jaar en muzikant. In het afgelopen decennium versloeg hij blaas- en darmkanker, maar nu is de ziekte terug. Het verdict: nog maximaal zes maanden te leven. Sylvia kreeg drie jaar geleden bij de geboorte van haar tweede zoon te horen dat ze een terminale lever- en darmkanker had. Ze overleefde de prognose van de dokters al meermaals en blijft vechten voor haar leven.
 
Dimitri, John, Lien en Wouter zijn sinds de opnames heengegaan.
 
Bekijk ‘Leef!’ vanaf maandag 22 februari om 20u35 op Play4 of waar je ook bent via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Via TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later wanneer jij wil!

Films

Bekijk alles
Top