Throwback Thursday: ‘Friday’ van Rebecca Black blaast 10 kaarsjes uit!

Het is donderdag en dat betekent dat we een blik werpen op het verleden in ‘Throwback Thursday’. Deze week is het de beurt aan de Amerikaanse zangeres en YouTuber-ster Rebecca Black die tien jaar geleden de wereld veroverde met het nummer ‘Friday’. Weet u hoe dat nummer ging?

In 2011 maakte de wereld kennis met de Amerikaanse Youtube-ster Rebecca Black en het nummer ‘Friday’. In dit nummer zingt de toen dertienjarige Rebecca over haar leven als puber en hoe ze uitkijkt naar het einde van de schoolweek om vervolgens het weekend al feestend in te duiken met haar vrienden.

Superster

In enkele weken tijd groeide het nummer uit tot een wereldhit. Het popliedje trok honderden miljoenen kijkers naar YouTube en al snel babbelde het internet enkel en alleen maar over één ding: ‘Friday’ van Rebecca Black. Niet iedereen was even lyrisch over het nummer: volgens sommige critici kon het overmatige gebruik van autotune en de snelle beat het succes van het nummer niet rechtvaardigen.

Desondanks groeide Rebecca Black uit tot een superster. Ze werd kort na de release van ‘Friday’ uitgenodigd bij Jay Leno en ze kreeg een rolletje in een videoclip van Katy Perry. Zelfs de makers van de Amerikaanse televisieserie ‘Glee’, brachten hommage aan ‘Friday’ en Black omdat het nummer popcultuur en  -muziek zou ademen.

Zichzelf herontdekt

Sinds haar doorbraak leek het Rebecca Black voor de wind te gaan. Maar niet alles was rozengeur en maneschijn. Tien jaar na de release van ‘Friday’ vertelde Black in interviews aan de Amerikaanse pers dat het traject dat ze heeft afgelegd in de muziekwereld niet even fraai was. Ze vertelde dat ze dankzij het nummer heel wat tegenslagen heeft gekend: schoolgangers waren jaloers, producers wilden niet met haar samenwerken, ze kampte met een depressie en stopte zelfs even met school. 

Ondanks deze tegenslagen kon de Amerikaanse zangeres zich herpakken. Ze verhuisde enkele jaren geleden van Los Angeles naar een kleinere Amerikaanse stad en vond daar een team dat haar met open armen ontvangde. Dankzij haar beslissing om een stap achteruit te nemen, kreeg Black meer tijd om aan nieuw materiaal te schrijven en zichzelf te herontdekken als artiest. Eén van haar opmerkelijkste avonturen was de recente deelname aan de Amerikaanse talentenjacht ‘The Four’ op Fox. Hierin kon Black het juk van ‘Friday’ definitief van zich afwerpen en miljoenen Amerikaanse kijkers ervan overtuigen dat ze meer is dan die ene hit. Stilzitten deed ze ook de voorbije jaren niet: Black heeft de smaak opnieuw te pakken en zong regelmatig mee in het voorprogramma met de indieband ‘Man Man’, werkt aan nieuw materiaal en speelt hier en daar een rolletje in een televisieshow

Vorige week lanceerde Rebecca Black geheel onverwacht een remix van ‘Friday’. Met een opzwepende beat en heel wat autotune brengt ze ode aan het nummer dat haar de wereld liet veroveren. Op het moment van schrijven is het nummer al bijna 2 miljoen keer bekeken.

Muziek

Bekijk alles
Top