Deze vijf zaken over Joseph Gordon-Levitt wist je ongetwijfeld nog niet

Joseph Gordon-Levitt blaast vandaag 40 kaarsjes uit! Misschien heb je deze Amerikaanse acteur al eens gezien in de nieuwste Batman-film van Christopher Nolan of in 'Inception' naast Leonardo DiCaprio. Reden genoeg voor Proximus Pickx om terug te kijken op zijn vruchtbare carrière en zijn toewijding aan het acteervak.

Hij is vaak de tweede keuze voor een rol

Wie zijn palmares bekijkt, valt het ongetwijfeld op dat Joseph Gordon-Levitt vaak de tweede keuze is voor de hoofdrollen die hij vertolkt. Zo neemt hij in 'Inception' de plaats in van James Franco. In 'The Dark Knight Rises' kon hij pas de hoofdrol op zich nemen nadat supersterren als Leonardo DiCaprio, Mark Ruffalo en Ryan Gosling weigerden. In 'Sin City 2' was Johnny Depp aanvankelijk de eerste keuze. En in de tragikomedie '50/50' neemt hij de plaats in van James McAvoy. Toch hoeft deze uitgangspositie geen nadeel te zijn voor de Amerikaanse acteur. Integendeel zelfs, want door zijn rollen in deze verschillende films bewijst Joseph Gordon-Levitt dat hij een veelzijdig acteur is. Hij kan zich overal inwerken, van romantische komedies tot sitcoms en auteursfilms. Dankzij zijn palmares kreeg hij ook de rol van Edward Snowden in de gelijknamige film over de beroemde klokkenluider.

Hij acteert al sinds hij 10 jaar oud was

Als zijn gezicht je bekend voorkomt, is dat geen toeval. Joseph Gordon-Levitt is immers al vanaf zijn prille jeugd actief als acteur. Zo vertolkte hij op amper 4-jarige leeftijd de rol van de vogelverschrikker in de populaire theatermusical 'De Tovenaar van Oz'. In 1988, toen hij nog maar 7 jaar oud was, kreeg hij de rol van Dougie in de Amerikaanse televisieserie 'Family Ties'. Vervolgens verscheen hij in tal van televisiefilms alvorens hij in 1992 een grote rol kreeg in de dramafilm 'A River Runs through It'. Pas in 1999 wordt hij door Hollywood opgemerkt nadat hij een grote bijrol krijgt in '10 Things I Hate About You'.

Hij geeft alles voor een rol

De film "Looper" gaat over tijdreizen. Het is daarom logisch dat er twee acteurs nodig zijn om een personage in de toekomst te spelen, en één in het verleden. Joseph Gordon-Levitt was erg enthousiast toen hij de rol mocht spelen van een jonge Bruce Willis. De acteur spaarde kosten noch moeite om zich voor te bereiden voor deze rol: hij gebruikte protheses, gekleurde lenzen en maakte zich de acteerstijl van Bruce Willis eigen. Daarvoor keek hij naar alle films van zijn oudere collega om zo zijn gezichtsuitdrukkingen en manieren te imiteren. Tegen alle verwachtingen in lukte het hem om een redelijk geloofwaardig resultaat neer te zetten.

Hij voert zijn eigen stunts uit

Joseph Gordon-Levitt deinst voor niets terug om een rol te spelen. In 'Premium Rush: Race Against Death' vertolkt hij de rol van een fietskoerier. Zo moet hij zich door een reeks auto's wurmen in een angstaanjagende ongevalscène. Al gauw valt hij dwars door de voorruit van een taxi, een stunt waarbij hij gewond raakte aan zijn rechterarm en 31 hechtingen moest laten zetten. In 'The Walk' speelt hij de rol van de Franse koorddanser Philippe Petit, bekend van zijn koorddans tussen de voormalige Twin Towers van het World Trade Center in New York. Om zijn scènes nog geloofwaardiger te maken, heeft hij een training gevolgd in het koorddansen en deed hij zijn stunts op vier meter hoogte. In deze film leren we ook dat de acteur het Frans redelijk goed beheerst, met een accent dat hem alleen maar aantrekkelijker maakt.

Hij houdt zijn werk en privéleven strikt gescheiden

Waar sommige acteurs geen twee keer nadenken om alle details uit hun privéleven te delen, is Joseph Gordon-Levitt juist heel erg gesteld op zijn privacy. We weten weinig van zijn privéleven, behalve dat hij in 2014 in intieme kring is getrouwd met zijn vriendin Tasha McCauley. Aangezien zijn vriendin geen deel uitmaakt van de filmwereld, is de berichtgeving over het koppel ook minder intens. McCauley is tegenwoordig actief als specialiste in robotica in Silicon Valley. De twee tortelduifjes kregen in 2015 een zoontje en werden in 2017 voor de tweede keer ouders. Naar eigen zeggen is de acteur heel discreet over zijn privéleven om zijn gezin te beschermen. Tegelijk geeft hij wel aan dat hij heel gelukkig is om vader te zijn.

Films

Bekijk alles
Top