Veertig jaar na 'Witte Nachten' brengt Madou een nieuwe Belpop-parel uit

Muziek |
De Belgische muziekgroep Madou scheerde in het begin van de jaren 80 geen hoge toppen op de Vlaamse radiozenders, maar werd in de afgelopen jaren meer en meer naar waarde geschat door kenners en liefhebbers van Nederlandstalige muziek. Vandaag brengt de groep (in originele bezetting!) een veelbelovende nieuwe single uit, 'Ronquières'. Proximus Pickx beluisterde het nummer naar aanleiding van de Week van de Belgische Muziek.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Avant-garde

Madou ontstond ruim 40 jaar geleden nadat muzikant Wiet van de Leest en zangeres Vera Coomans de folkformatie Rum verlieten om zich te richten op hun eigen werk. Ze richtten vervolgens Madou op en verzamelden een schare muzikanten rond zich.
 
De groep, vernoemd naar een Brusselse kunstschilder, was zijn tijd in 1982 ver vooruit toen het met 'Witte Nachten' een Nederlandstalig nummer maakte over huiselijk geweld. De spitsvondigheid van de confronterende teksten van Jan Devos en het new wave-geluid konden echter niet iedereen bekoren. Ook het nummer 'Niets is voor Altijd' bracht weinig soelaas. Het succes deemsterde al gauw weg en na amper twee jaren hield de groep ermee op. "Men wist niet in welk vakje we hoorden en men had het moeilijk met de teksten", verklaart frontvrouw Coomans hierover aan de Belgische muziekjournalist Jan Delvaux.
 

Herrijzenis

Net geen veertig jaar later staat de groep op uit de doden en komt het in een bijna originele bezetting met een nieuw nummer, 'Ronquières'. Jan Devos heeft voor de gelegenheid nieuw tekstmateriaal aangeleverd, Wiet Van de Leest is zoals gewoonlijk in de weer met viool, strijkers en toetsen en Vera Coomans laat horen dat haar stem na al die jaren nog niets heeft ingeboet aan kracht. Drijvende kracht achter de herrijzenis zijn Thomas Devos, zoon van tekstschrijver Jan Devos en Vera Coomans, en Louis Van de Leest, zoon van Wiet.
 
In 'Ronquières', een ietwat intogen nummer dat moeilijk onder te brengen is in een bepaald genre, levert Jan Devos opnieuw een pareltje van een tekst af die deze keer zijn tijd niet vooruit is, maar precies op het juiste moment komt. 'Ronquières' vat de tijdgeest anno 2021 goed samen wanneer Coomans zingt over haar verlangen naar vrijheid, om te fietsen "langs het kanaal, tot Ronquières en niet meer terug". 
 
Je kan de videoclip van Ronquières hieronder bekijken of beluisteren via Spotify, Apple Music en Deezer
 

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top