Heeft België met Mauri Vansevenant opnieuw een wondertalent in huis?

Sport |
Op de Mont Ventoux, Chalet Reynard om precies te zijn, verwelkomde gisteren het wielerpeloton voor de eerste aankomst bergop van het seizoen. In de derde etappe van de Tour de Provence won Ivan Sosa, hoewel ook de prestatie van de jonge Belg Mauri Vansevenant de verwachtingen ruim overtrof.
 

Door Pickx

Deel dit nieuws

Terwijl kleppers als Lutsenko, Barguil en Aru gisteren het peloton op de beklimming van de Mont Ventoux moesten laten gaan, kon wereldkampioen Julian Alaphilippe rekenen op een beresterke Mauri Vansevenant. Met nog vijf kilometer te gaan, ging de Colombiaan Ivan Sosa van de Ineos Grenadiers ervandoor. In de achtervolgende groep leidde Vansevenant de achtervolging voor Deceuninck-Quick-Step. Julian Alaphilippe probeerde nog tijd goed te maken in het gezelschap van Egan Bernal en Wout Poels, maar vogel Sosa was gaan vliegen. Aan de finish had hij nog vijftig seconden over op een groepje van acht renners met onder anderen Ciccone, Herrada, Mollema, Vlasov… en Mauri Vansevenant. Die kon op wonderbaarlijke wijze nog aanhaken nadat hij heel wat werk verrichtte voor kopman Alaphilippe. Op 21-jarige leeftijd etaleerde de Belg wederom zijn klimtalenten.
 
De Waalse Pijl

Het is niet de eerste keer dat het grote publiek kennis maakt met Vansevenant. Enkele maanden geleden toonde hij zijn klasse al in de Waalse Pijl. Vorig jaar ging die eind september door, het was toen slechts de tweede World-Tourwedstrijd van de jonge Belg. Hij ging mee met de kopgroep van de dag en bleef als laatste voorop. Slechts een paar kilometer voor de zware muur van Huy kon het peloton hem inhalen. Toch kon heel wielerminnend België lang dromen van Belgisch succes. 
 
Dat Vansevenant nog werd ingehaald, heeft sowieso iets te maken met zijn val in de afdaling van de côte d’Ahin. Hij miste een bocht en belandde in de berm. Hoewel hij snel terug de fiets op kon kruipen, zag hij het peloton wel sneller terugkomen. Uiteindelijk eindigde Vansevenant op een 84e plek, meer dan drie minuten achter de Zwitser Marc Hirschi. Ondanks dat alles, introduceerde de jonge Belg zich wel als opkomend toptalent. 
 
De zoon van een driedubbele rode lantaarn van de Tour
 
Mauri groeide op in het wielrennen als zoon van Wim Vansevenant. Die was prof van 1994 tot 2008 en reed voornamelijk voor het Lotto-team. Toch verschillen vader en zoon van rennersprofiel. Waar de vader als een beer te keer kon tegen de wind in en op de kop van het peloton, heeft de jonge Vansevenant meer klimtalent. Wim Vansevenant kwam er in het gebergte niet aan te pas, dat blijkt ook uit zijn drie ‘rode lantaarn’-titels in de Tour de France. 
 
Maar Mauri schoolde zich goed om alsnog goed uit de voeten te kunnen in het gebergte. In 2019 kon hij de prestigieuze en bergachtige Tour du Val d’Aosta winnen. Bovendien kon hij ook in de Ronde van de Toekomst bevestigen met een zesde plaats in het eindklassement. Patrick Lefevre, manager van Deceuninck-Quick-Step, zag zijn kans en spande het toptalent voor zijn kar. Al snel vond hij een akkoord met Vansevenant, die ook zijn studies nog probeert af te werken. Nadat hij in juli 2020 zijn bachelordiploma Elektromechanica behaalde, tekende hij bij de Wolfpack een contract tot 2023. Nu hij in zijn eerste jaar als prof opnieuw bevestigt, zou het meer dan waarschijnlijk kunnen dat we de komende jaren nog meer horen van Mauri Vansevenant.
 
Andermaal … In sport is alles mogelijk!
 
De laatste etappe van de Tour de Provence is vanmiddag live op Proximus Sports vanaf 13.30 uur te volgen.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top