Waarom Mauricio Pochettino een hekel heeft aan FC Barcelona

UEFA Champions League |

Aanstaande dinsdag treft FC Barcelona Paris Saint-Germain in de achtste finales van de Champions League. De nieuwe coach van PSG, Mauricio Pochettino keert in die wedstrijd terug naar een club waar hij geen goeie band mee heeft. Die vijandigheid tegenover Barçelona ontstond al tijdens zijn spelerscarrière. 

 

Door Pickx

Deel dit nieuws

De wedstrijd tussen Barcelona en PSG is ongetwijfeld een van de topaffiches in de volgende ronde van de Champions League. De laatste wedstrijd waarbij beide teams het tegen elkaar opnamen, dateert uit 2017. Toen maakten de Catalanen een ongelofelijke comeback in het Parc des Princes. 

Waar PSG enerzijds al drie jaar lang wacht op een kans om wraak te nemen, wil ook de nieuwe coach afrekenen met Barçelona. Pochettino nam in januari de functie van trainer over van Thomas Tuchel en ziet de Catalanen al altijd als een grote rivaal. 

Derby van Barcelona

Om de reden achter die hevige rivaliteit te achterhalen, moeten we terug in de tijd gaan. Voor Pochettino zijn strepen als coach verdiende, was hij bijna twintig jaar aan de slag als profvoetballer. Hij begon zijn carrière in zijn vaderland, Argentinië, bij Newell's Old Boys. Nadien verhuisde hij naar Espanyol (Barcelona), waar hij zeven jaar zal spelen, van 1994 tot 2001. Hij werd erg populair bij de supporters en smeedde een sterke band met de club.

Als centrale verdediger kreeg hij al snel de status ‘leider’ op en naast het veld opgespeld. Hij gaf lichaam en ziel voor zijn club, maar voor wie het nog niet doorheeft: hij speelde niet bij FC Barcelona, maar wel bij de rivaliserende club Espanyol. Nog tot op vandaag speelt die tegenstelling tussen de twee clubs uit Barçelona in zijn hoofd: "Espanyolista" voor altijd dus.

Na stunts bij PSG en Bordeaux keert Pochettino terug naar Espanyol om zijn spelerscarrière daar te beëindigen. Hij zette na zijn spelerspensioen meteen de eerste stappen in het coachen en werd in 2009 aangesteld als trainer van het eerste team van de club. De allereerste wedstrijd was er, hoe kan het ook anders, een tegen aartsvijand FC Barcelona. Die club stond toen onder leiding van Pep Guardiola en op wonderbaarlijke wijze slaagt Pochettino erin zijn team naar de overwinning te loodsen. Het werd 2-1 tegen de topclub met onder andere Messi, Eto en Henry op het veld. 

Sindsdien groeide Pochettino uit tot een solide coach met een uitgebreide cv vol klinkende namen. Eén ding is zeker: hij zal FC Barçelona nooit coachen. “Ik heb een enorme voorliefde voor Espanyol. Ik heb er twaalf jaar gespeeld en vijf jaar gecoacht. Dat is zeventien jaar van mijn leven. Ik heb er een mooie kans om coach te worden gekregen. Net daarom is het voor mij onmogelijk, door de rivaliteit met de andere club van de stad, om ooit voor Barca te werken”, vertelde hij begin deze maand bij RMC. “Mijn naam, mijn gezicht, alles is gekoppeld aan Espanyol.”

Aanstaande dinsdag keert Pochettino met zijn huidige ploeg, PSG, terug naar Barcelona. Hij probeert er PSG naar de volgende ronde in de hoogste Europese competitie te loodsen. Kan hij het avontuur uit 2009 opnieuw beleven en met de winst naar huis gaan? 

Volg het duel tussen FC Barcelona en Paris Saint-Germain op dinsdag 16 februari vanaf 20u50 live op Proximus Sports 2, beschikbaar in de All Sports-optie van Proximus Pickx.

Andermaal… in sport is alles mogelijk!

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top