Nazi's en kunstvervalsers in 'The Last Vermeer'

Wat hebben de kunstervalser Han Van Meegeren en de nazi’s met elkaar te maken? ‘The Last Vermeer’ legt het bloot. Vanaf 23 februari kan je het oorlogsdrama bekijken in de Proximus VOD catalogus, maar wij lichten hier al een tipje van de sluier op.

‘The Last Vermeer’ zag het daglicht in 2019, toen het voor eerst vertoond werd tijdens het Telluride Film Festival. Het historisch oorlogsdrama, gebaseerd op het boek ‘The Man Who Made Vermeers’ van Jonathan Lopez, werd gesmaakt door het publiek en kreeg een score van 70% op Rotten Tomatoes.
 
Het verhaal neemt je mee in het leven van Han Van Meegeren (Guy Pearce), een verbitterde kunstenaar die maar geen succes kreeg met zijn werken. Zijn schildertechnieken zijn echter uitmuntend en hij heeft een grote kennis van de Nederlandse kunstschilders, dus besluit hij vervalsingen te maken van de schilderijen van Johannes Vermeer. De schilderijen springen tijdens de Tweede Wereldoorlog in het oog van Hermann Goering, een van de machtigste figuren uit de nazipartij. Dus maakt Van Meegeren de nazi’s miljoenen euro’s afhandig.

Volksheld?

Een nobel verhaal over iemand die een Nederlandse volksheld lijkt te zijn. Maar de film is enkel losjes gebaseerd op het boek, want zo heldhaftig was Van Meegeren in realiteit niet. Jonathan Lopez legde in zijn boek dat in 2009 uitkwam namelijk een hele andere versie van Van Meegeren bloot. Hij was noch een miskend kunstenaar, noch antifascistische held, maar komt naar voren als een ingenieuze, door de wol geverfde oplichter.
 
Lopez verkent een netwerk van illegale handel dat zich over heel Europa uitstrekte. Van Meegeren was niet alleen een belangrijke speler in dat spel in de jaren '20 en '30, waarbij vervalsingen terechtkwamen bij beroemde verzamelaars als Andrew Mellon, maar hij en zijn handlangers verdienden later ook geld door te helpen met de bezetter. 
 
Zin om het verhaal zelf te ontdekken? ‘The Last Vermeer’ is vanaf 23 februari beschikbaar in de Proximus VOD Catalogus. Naar de Proximus VOD Catalogus? Druk op de ‘On Demand’ of ‘Shop’-knop van je afstandsbediening, of ga rechtstreeks naar de VOD catalogus online!

Films

Bekijk alles
Top